Nagyvilág

Hivatalosan is győztek a román szociáldemokraták

A végleges hivatalos eredmények szerint is a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta választási szövetség szerezte a legtöbb a szavazatot a romániai parlamenti választásokon.

Az országos választási iroda keddi bejelentése szerint a PSD-PC a képviselőházi helyekre adott voksok 33,09 százalékát szerezte meg. Alig marad el mögötte a a Demokrata-Liberális Párt (PDL), amely 32,36 százalékot mondhat magáénak. Maradt harmadik helyen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) 18,57 százalékkal, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) pedig a negyedik helyet foglalta el 6,17 százalékkal. A szenátusi mandátumokért folytatott harc eredményeként a PSD-PC 34,16, a PD-L 33,57, a PNL 18,74, az RMDSZ pedig 6,39 százalékot szerzett.

Nem érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt a két nacionalista párt. A Corneliu Vadim Tudor vezette Nagy-Románia Párt (PRM) a képviselőházi helyekért tartott szavazáson csupán 3,15, a szenátusi helyekért vívott küzdelemben pedig 3,57 százalékot gyűjtött össze. A Gigi Becali vezette Új Nemzedék Pártja (PNG-DC) 2,27, illetve 2,53 százalékkal végzett a választásokon.

A kétkamarás parlament összetételét illetően még nincsenek pontos információk, hiszen az egyfordulós – most először egyéni választókerületes – szavazás nyomán csak azok a jelöltek kerültek be biztosan, akik saját választókerületükben megszerezték a voksoknak legalább 50 százalékát plusz még egy szavazatot. A továbbiakban a töredékszavazatokat először megyei, majd országos szinten összesítik, és két lépcsőben “visszaosztják” a pártok között, mégpedig választási eredményeik arányában. Megfigyelők felhívják a figyelmet, hogy a mandátumok száma végül nem fogja teljes mértékben tükrözni a szavazati arányokat.

A hivatalos szavazási eredmények ismeretében Traian Basescu államfőnek most már lehetősége van, hogy az alkotmányban rögzített előjogával élve megbízást adjon valamelyik párt politikusának egy parlamenti többség kialakítására és egy kormánykoalíció létrehozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik