Nagyvilág

Amerika előre figyelmeztette Indiát

Az amerikai kormány figyelmeztette Indiát a múlt heti mumbai merényletek előtt - ezt állította kedden egy névtelenséget kérő magas rangú washingtoni tisztviselő.

A közlés szerint Washington olyan értesülést adott át az indiai hatóságoknak, hogy terroristák “vízi úton” támadásra készülnek az ország pénzügyi központja ellen.

Condoleezza Rice külügyminiszter szerdán látogat Indiába, ahol igyekszik csökkenteni az India és Pakisztán közötti feszültséget, utóbbit pedig teljes körű együttműködésre bírni a merényletek felderítése ügyében.

November 18-án már tudtak a támadásról

A CBS News hírcsatorna kedden arról számolt be, hogy az indiai hírszerzési szervek legutóbb november 18-án figyelmeztették az ország hatóságait, hogy pakisztáni központú fegyveres csoportok Mumbai elleni támadásra készülnek. Az indiai hatóságokat most azzal vádolják, hogy figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetéseket a mumbai merényletek előtt, amelyek legalább 174 halottat követeltek.

A CBS News szerint az indiai hatóságok elegendő információt kaptak arról, hogy a terroristák Mumbai főbb szállodái ellen terveznek támadásokat, és a feltételezhetően iszlámista fegyveresek hajókkal akarnak átjutni a város gyenge parti védelmén.

Az indiai halászok is szóltak

A vizsgálat még nem zárult le, de az eddigi információk szerint mintegy 10 erősen felfegyverzett, jól képzett terrorista szállt partra kis hajókból kedd éjszaka, mielőtt módszeres támadást intéztek a város két legelőkelőbb szállodája ellen.

Egy indiai halász szakszervezet vezetője elmondta: korábban már figyelmeztette az indiai kormányzati szerveket, hogy fegyveresek tengeri úton robbanóanyagokat csempésztek a városba.

Michael Clarke, a Royal United Services Institute brit védelmi agytröszt igazgatója, terroristaügyi szakértő a CBS Newsnak elmondta: az indiai terrorellenes hatóságok nagyon sok figyelmeztetést kapnak, és “leszoktak arról, hogy komolyan vegyék azokat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik