Nagyvilág

36 ezren váltak hajléktalanná Közép-Amerikában

Már tíz halálos áldozatot szedtek, és 36 ezer embert űztek el a lakóhelyükről a közép-amerikai Costa Ricában és Panamában november óta pusztító heves esőzések - közölte kedden a nemzetközi vöröskereszt Genfben.

A felhőszakadások áradásokat, földcsuszamlásokat, áramkimaradásokat és a távközlési kapcsolatok megszakadását okozták a két ország több tartományában. A vöröskereszt 700 ezer svájci frank gyorssegélyt kért az érintettek számára, akik közül 28 ezernek már sikerült ideiglenes szállást keríteni.

Az alacsonyan fekvő partvidéken mintegy 45 indián közösséget vágott el szinte teljesen a világtól az áradás. A megközelítésük egyetlen eszköze a helikopter, de éppen a heves eső miatt e gépek is nehézségekkel küszködnek. A két ország közül Panamában súlyosabb a helyzet. A meteorológiai előrejelzések szerint az eső még legalább két napig tart.

Brazíliában szintén a felhőszakadások végét várják, hogy megkezdődhessen az újjáépítés Santa Catarina államban, ahol már 114 halálos és 78 ezer károsult áldozatot követelt a természeti katasztrófa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik