Nagyvilág

2013-ban jön a világvége?

A következő néhány évben növekedni fog annak az esélye, hogy terroristák biológiai vagy nukleáris fegyverrel megtámadják a világ valamely nagyvárosát - idézett egy amerikai kongresszusi tanulmányból a keddi The Washington Post.

Már most is több mint 50 százalék az esélye egy tömegpusztító fegyverrel végrehajtott terrortámadásnak – állapította meg a washingtoni törvényhozás megbízásából készült kétpárti szakértői elemzés.

A tanulmány készítői felhívják a figyelmet: egyre nagyobb veszélyt jelentenek a világbékére veszélyes államok, az atomfegyverek csempészetével foglalkozó hálózatok, valamint az, hogy a nukleáris technológiák ismeretanyaga egyre terjed a fejlődő világban.

Pakisztán a legveszélyesebb

A szakértők a legnagyobb veszélynek egyértelműen Pakisztánt látják a terrorista csoportok jelenléte, az ország történelmi léptékű instabilitása, valamint a több tucat atomtöltet miatt.
Az elemzés, amely hat hónapig készült, megállapította: az Egyesült Államokat fenyegető biztonsági kockázatok nem enyhülnek, sőt, növekednek.

A szakértők szerint a terroristák nagyobb valószínűséggel fognak beszerezni anyagokat egy biológiai támadáshoz, minthogy atomfegyvert vásároljanak vagy lopjanak el.

Tömegpusztító fegyvert vethetnek be

A világ országainak határozottan kell cselekedniük, máskülönben, a dolgok mai állása mellett, nagyobb a valószínűsége annak, hogy terroristák 2013 végéig tömegpusztító fegyvert vetnek be valahol a világon, minthogy nem – figyelmeztettek az amerikai elemzők.

A tanulmány szerint a nukleáris terrorizmus még megelőzhető, de ehhez egyebek mellett határozott lépéseket kell tenni az atombomba gyártásához szükséges őrizetlen uránium- és plutóniumkészletek biztosítására, a csempészhálózatok felszámolására.

Ezenkívül alapjaiban kell átalakítani a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozását célzó nemzetközi intézményeket: az atomsorompó egyezményt például meg kellene szigorítani, az előírások megsértőivel szemben kemény büntetéseket kellene kilátásba helyezni, és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség helyzetét szilárdabbá kellene tenni az ellenőrzések végrehajtása, illetve a szabályok betartatása terén.

A kongresszusi tanulmány készítői több mint 260 interjút készítettek kormánytisztviselőkkel és szakértőkkel a világ minden részéről a tömegpusztító fegyverrel végrehajtott terrortámadás veszélyéről, illetve a fenyegetés csökkentésének módjairól.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik