Nagyvilág

Közös választási programja lesz az európai szocialistáknak

Az Európai Szocialisták Pártja (EPS) elfogadta hétfőn a 2009 júniusában tartandó európai parlamenti (EP) választásokra kidolgozott közös választási programját - közölte Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője.

“Az ember a legfontosabb, új irányt Európának” alcímet viselő közös kiáltvány általános keretet ad az egyes országok szocialista kampányainak. Reagál a globális pénzügyi válságra, és legfontosabb feladatnak a további válságok megelőzését és a munkahelyek megőrzését, illetve új munkahelyek teremtését tartja – hangsúlyozta az európai szocialista és szociáldemokrata pártvezetők kétnapos, madridi tanácskozásán részt vevő magyar EP-képviselő.

A szocialisták az európai pártok közül elsőként dolgoztak ki közös választási programot. A kiáltvány hat pontja között szerepel a gazdaság élénkítése, a polgárokkal szembeni tisztességes bánásmód a válság terheinek viselését illetően, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, a nemek közti egyenlőség elősegítése, az európai bevándorlási politika kialakítása és az EU külpolitikai szerepének erősítése.

Ez a hat pont keretet nyújt a kampányhoz, a különböző tagországokban az adott szocialista pártok várhatóan más-más tényezőre helyezik majd a hangsúlyt, de a gazdasági válság kezelését illetően a kiáltványban megfogalmazott törekvések mindenhol, így a magyarországi kampányban is teljes mértékben felhasználhatóak – mondta Tabajdi Csaba.

A képviselő leszögezte: “az európai szociáldemokráciának igaza volt, és igaza van abban, hogy az államnak fokozottabban kell ellenőriznie a pénzügyi folyamatokat”. Tabajdi szerint a most elfogadott kiáltvány megerősíti Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek a márciusi EU-csúcson előterjesztett javaslatát az uniós szintű, egységes pénzügyi felügyeletről.

Az európai szocialista és szociáldemokrata pártvezetők kedden befejeződő madridi tanácskozásán Tabajdi Csaba mellett a magyar szocialisták képviseletében Gurmai Zita, Dobolyi Alexandra és Hegyi Gyula EP-képviselők, valamint Cserey Gyula, az MSZP nemzetközi titkára vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik