Nagyvilág

Székelyföldre összpontosít a romániai kampány

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 449 jelölttel indul a november 30.-i romániai parlamenti választásokon, a Magyar Polgári Párt (MPP) öt független jelöltet támogat. A 30 napos kampányban kevesebb feszültség volt a magyar jelöltek között, mint például a 2007-es romániai európai parlamenti választásokon. (Akkor az RMDSZ jelöltjeivel szemben Tőkés László református püspök szállt versenybe függetlenként).

A mostani kampányban az ellenzéki álláspont nem kapott akkora hangsúlyt, mert az új választási rendszer arra kényszerítette a jelölteket, hogy ne elvi-politikai kérdésekben konfrontálódjanak, hanem a saját egyéni választókerületükben és szűkebb régiójukban felmerült helyi gondokra összpontosítsanak.

Román médiavisszhang

A román média ismert és gyakori szereplője, Cristian Tudor Popescu, a Gandul román napilap szerkesztője a Markó Béla és Frunda György RMDSZ-jelöltek által kedden elmondott kampányszöveget bírálta. Markó ugyanis azt mondta, a romániai magyaroknak fájdalmas a december elsejei román nemzeti ünnep, hisz 70 év szenvedést jelent (ekkor ünneplik Erdély és Románia egyesülését).

Frundának pedig a területi autonómiáról tett említést rója fel. A Gandulban megjelent cikkből kiderül, Popescu csalódott az RMDSZ politikájában, véleménye szerint ebben a formában a nemzeti egységet veszélyeztetik.

Kis túlzással a szerkesztő azt állítja, pár éve kész volt az „elegáns” Frunda Györgyre szavazni, most azonban következetlenségüket bírálta, „RMDSZ-es szomorúságok” című cikkében. Amennyiben Markó Béla nem tartja tiszteletben a román nemzeti ünnepet, akkor ne akarjon a parlamenti helyet. Popescu szerint az ilyen kijelentésekkel nem tesznek mást, mint bőszítik a szélsőséges Nagy Románia Pártot.

Az MPP kampánya

Az év elején bejegyzett MPP úgy döntött, hogy nem indul a parlamenti választásokon, ehelyett független jelölteket támogat: öt olyan személy vállalta a megméretést, akik a székelyföldi szociális, gazdasági kérdéseket helyezték előtérbe, akárcsak az RMDSZ ottani jelöltjei.

Kincses Előd, független szenátorjelölt a kolozsvári Krónika azon kérdésére, hogy hogyan viszonyulnak a vidéki választópolgárok az RMDSZ-szel szembeni induláshoz, a következőt válaszolta: „Mind az aláírásgyűjtés, mind a kampányom során bebizonyosodott, hogy szinte két évtizeddel ’89 után még mindig nagyon sokan félnek a párttól. Ezt az RMDSZ jó pár polgármestere is alátámasztotta, amikor különböző módon próbálta akadályozni a kampányomat, arról nem is beszélve, hogy néhány községben feketelisták készültek a támogatóimról. Ez már nem érdekvédelem, hanem érdekfélelem”.

Hozzátette: „Ha bekerülök a parlamentbe, akkor már egy másik, Markó Bélától megszabadult RMDSZ-szel kell együttműködnöm, ami azért lényegesen mást jelent. Amúgy a jó ügy érdekében miért ne működnék együtt az RMDSZ-szel, hisz a szövetség eredeti programjának a kidolgozásában magam is kivettem a részem”. Az interjúból kiderül, Kincses Előd szerint az RMDSZ lejárató kampányt folytat ellene, folyamatosan alaptalanul vádolja.

Az RMDSZ kampánya

A szövetség kampányának központi üzenete a modernizáció és az autonómia. Az érdekvédelmi szervezet e két jelszóban ötvözte elsősorban a romániai magyar közösséget foglalkoztató gazdasági és kisebbségvédelmi problémákat. Markó Béla, az RMDSZ elnöke – aki maga is szenátorjelölt Maros megyében – kampánykörútjai során kifejtette, hogy gazdasági erő nélkül a romániai magyarság nem tud autonómiát teremteni, így az RMDSZ az elmúlt időszakban Erdélyben a gazdasági megmozdulásért, Székelyföld felemeléséért dolgozott.

„Több mint száz települést bejártam, és bár ilyenkor nem lehet faluról falura részletesen átbeszélni minden problémát, mérvadó, általános képet sikerült kialakítanom a régió gondjairól. Arról, hogy mi változott az elmúlt években, és minek kell változnia mindenképpen az elkövetkezőkben. Emellett az új választási rendszer megteremt egy közvetlen kapcsolatot, és egy közvetlen felelősséget is a későbbiekben” – foglalta össze kampánykörútja tapasztalatait Markó Béla a kolozsvári Krónikának.

Negatívkampány-figyelő portál

A kilenc éve működő, legolvasottabb romániai magyar nyelvű hírportál, a Transindex negatívkampány-monitort indított, ahol megadja a negatív kampány meghatározását: „negatív kampány fogalma alatt azt értjük, amikor egy politikai erő úgy próbál választásokat nyerni, hogy saját képességeinek vagy programjának kihangsúlyozása helyett ellenfelét támadja, annak hibáit nagyítja fel”.

A negatív kampány monitor célja –olvasható a honlapon – kereshető gyűjtőfelületet biztosítani a választási kampány alatt és után az RMDSZ és az MPP negatív megnyilvánulásainak. Valójában azonban többségben vannak az MPP-s jelöltek húzásai, illetve a román oldalról jövő rosszindulatúnak titulált megnyilvánulások – az RMDSZ kampányfogásaival szemben.

rekord alacsony részvételre számítanak

A Gandul romániai napilap szerint a parlamenti választásokon való részvétel rekord-alacsonynak ígérkezik. A kitűzött dátum, november 30-a, vasárnap közel van a román nemzeti ünnephez (december 1.), a hosszú hétvégén pedig több százezren elutaznak. A diákoknak számára térítés mentesen biztosítják a szavazó körzethez való szállítást, de a kedvezmény igénybevétele nem kötelez a szavazásra, várhatóan csak a közeliekkel való találkozás miatt utaznak majd haza. 1990 óta, 2004-ig Romániában 30 százalékkal csökkent a részvételi arány – írja a Gandul. A statisztikák szerint Romániában jelenleg 18 328 646 szavazásra jogosult személy van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik