Nagyvilág

Obama visszahozza a Clinton-érát?

Az előválasztási időszakban még azt hangoztatta Barack Obama megválasztott amerikai elnök, hogy túl kell lépni a Clinton-érán, Hillary Clinton külügyminiszteri kinevezésével azonban visszacsempészi azt - írta pénteken a The Wall Street Journal elemzője.

A mértékadó konzervatív újság szerkesztőségi bizottságának tagja szerint jó oka lehet annak, hogy a Clinton-pár eddig nem volt hajlandó a nyilvánosság elé tárni a Bill Clinton Alapítvány támogatóinak listáját.

Obamának választania kell: vagy “ráül” a kényes dokumentumokra, ez esetben “lőttek” az átlátható elnökségre vonatkozó ígéretének, vagy megkockáztatja, hogy közzéteszi a valószínűleg kompromittáló adatokat. Mindkét esetben garantált lesz a közfelháborodás a The Wall Street Journal cikkírója szerint.

Obama nehéz helyzetbe kerül, pedig alaposan átvizsgálták, kik, mekkora összegeket adományoztak Hillary férjének, Bill Clinton volt elnöknek, amióta távozott elnöki tisztéből. Akármennyire is nagyszerű választás Hillary a külügyminiszteri posztra, ennek ára van.

Az elemző szerint Obama mindenekelőtt azért kéri fel az amerikai diplomácia vezető tisztségére korábbi riválisát (a New York-i szenátor asszony épphogy csak elvesztette a jelöltségért folytatott küzdelmet), mert nincs szüksége egy vetélytársra a szenátusban.

Hillary, aki a következő elnökválasztás előválasztásán Obama ellenfele lehet, esetleg arra használta volna ki szenátori pozícióját és befolyását, hogy kidomborítsa a különbséget az elnök politikája és a sajátja között. Obama jól taktikázott, ennek elkerülése végett is ajánlotta fel a külügyminiszterséget Hillarynak – vélekedett a cikkíró.

A szerző szerint egyáltalán nem biztos, hogy Hillary kiválóan fogja ellátni feladatát; az előválasztási kampányban a sajtó kitűnően rávilágított, milyen csekély valódi külpolitikai tapasztalata van. A cikkíró úgy látja, hogy Obama most már csak egy belső pártszakadást előidézve tudna megszabadulni Hillary Clintontól. Utólagos tanácsa a leendő elnöknek: ne vegyen fel olyan alkalmazottat, akit később nem tud elbocsátani.

Két hete vált ismertté, hogy Obama átmeneti stábja Hillary Clinton átvilágításának részeként a legtüzetesebben vizsgálni kezdte férjének az elnökség utáni időszakban végzett tevékenységét, amelynek több részlete nem nyilvános. Saját alapítványához és elnöki könyvtárához Bill Clinton állítólag olyan országoktól kapott legalább egymillió dollár támogatást, mint Kuvait, Katar, Brunei, Tajvan és az Egyesült Arab Emírségek, ami befolyással lehet felesége külügyminiszteri működésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik