Nagyvilág

Mumbai: 50 halott a Tádzs Mahal szállodában

Legalább 50 holttestet találtak az indiai hadsereg kommandósai pénteken a mumbai Tádzs Mahal szálloda elleni roham során. A legújabb adatok szerint a szerda esti terrorakcióknak összesen 130 áldozata van.

Mint a kommandósok parancsnoka sajtókonferencián elmondta, a holttestek mellett pénzt, lőszert és egy mauritiusi személyi igazolványt találtak. Közben két indiai tv-csatorna arról számolt be, hogy lövéseket hallottak Mumbai főpályaudvara környékéről, amely nem messze van a Tádzs Mahal szállodából. Ezt azonban a vasúti rendőrség cáfolta.

Mentik a túszokat

Az RTL francia rádió jelentése szerint az Oberoi hotelből evakuálták az Air France légitársaság túszul ejtett 20 főnyi személyzetét, ugyanitt öt olasz és két görög is visszanyerte szabadságát. Később a franciákról szóló hírt Bernard Kouchner francia külügyminiszter megerősítette, hozzátéve, hogy valamennyien sértetlenül eljutottak a konzulátusra. Mahárástra állam főminisztere szerint a szállodában rejtőző fegyveresek elleni akció “néhány órán belül” befejeződik.

Korábban hasonló nyilatkozatot tett egy katonai parancsnok a Tádzs Mahal szállodával kapcsolatban is, majd kiderült, hogy a hotelben még mindig bent van egy terrorista, kikapcsolta az áramot azon az emeleten, ahol rejtőzik, és fogságában tart két túszt, egy férfit és egy nőt.

Eddig 130 halott

Továbbra is folyik a tűzharc a mumbai zsidó központnál a kommandósok és az iszlamisták között. Ez utóbbi helyszín esetében feltételezik, hogy a terroristák egy izraeli rabbit és további három embert tartanak fogva.

A legújabb indiai hatósági adatok szerint a szerda esti összehangolt terrorakcióknak összesen 130 halottja és mintegy 300 sebesültje volt.

Pakisztán áll a merénylet mögött?

Korábban is előfordult már, hogy több egyidejű merényletet követtek el iszlamisták Indiában, de akkor a célpontok inkább piacok, parkok, hindu vallási ünnepek voltak. Manmohan Szingh indiai miniszterelnök csütörtökön “az Indiával szomszédos országokat bázisul használó csoportokat” tette felelőssé a támadásokért, mindenekelőtt Pakisztánra utalva. Panab Mukherdzsi indiai külügyminiszter azonban pénteken nyíltan kijelentette: pakisztáni elemek állnak az iszlám szélsőségesek támadásai mögött.

Az amerikai külügyminisztérium névtelenséget kérő tisztviselője szerint rövidesen amerikai nyomozócsoport indul Mumbaiba, azt azonban nem közölte, kikből, mely szervek munkatársaiból áll majd a csoport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik