Nagyvilág

Moldovának is adnánk vízumot

Magyarország vállalja, hogy segíti a Moldovai Köztársaságot a vízumkönnyítési folyamatban - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Zinaida Greceanii moldovai kormányfővel közösen tartott chisinaui sajtótájékoztatóján.

A magyar miniszterelnök arra is ígéretet tett, hogy a chisinaui vízumkérelem-átvevő központot bővíteni fogják.

Az MTI kérdésére, hogy Moldova vízumliberalizációs folyamatát a magyar kormány hogyan tudja segíteni, a kormányfő azt válaszolta, hogy érvekkel és meggyőzéssel. Véleménye szerint először a kishatárforgalmat lehetne megnyitni, majd bővíteni. Hozzátette: Európát ez építi és nem rombolja, az unió számára ez sokkal több lehetőséget jelent mint kockázatot.

Az EU igent fog mondani?

Moldova uniós csatlakozására és az új keleti partnerségben való részvételére vonatkozó kérdésre Gyurcsány Ferenc kijelentette: “Ez olyan, hogy először van az eljegyzés, azután jön a házasság…Nem minden eljegyzésből lesz házasság, de ha rajta múlik, ő a végén igent fog mondani.”

Gyurcsány Ferenc kiemelte: Magyarországnak az uniós integrációt tekintve két helyen van elkötelezettsége, az egyik a Nyugat-Balkán, a másik pedig Moldávia.

Zinaida Greceanii a közös sajtótájékoztatón szorgalmazta a gazdasági kapcsolatok erősítését, amelynek részleteiről a két kormány hamarosan gazdasági együttműködési megállapodást ír alá.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a találkozót megelőzően megnézte a chisinaui közös vízumkérelem-átvevő központot (CAC).

Mi adjuk a schengeni vízumot is

Moldáviában 16 államnak, köztük kilenc uniós tagországnak van nagykövetsége. Vagyis a CAC megnyitása előtt a moldovai állampolgárok csak ezekbe az országokba kérhettek helyben vízumot, egyébként Bukarestbe vagy Kijevbe kellett utazniuk.
EU-csatlakozása után még Románia is vízumkötelezettséget vezetett be Moldovával szemben.

A chisinaui vízumkérelem-átvevő központ másfél éve nyílt meg. Magyarország mellett hét másik EU-tagállamba, Ausztriába, Lettországba, Szlovéniába, Észtországba, Svédországba, Dániába ad ki vízumot.

A CAC vízuminformációs központként is üzemel: havi átlagban 1.700 telefonérdeklődést és 150 e-mail üzenetet kezel. Idén január és október vége között 7.200 vízumüggyel foglalkoztak, a kérelmezők 42 százaléka Magyarországra, 16-16 százaléka Ausztriába és Lettországba, 11 százaléka Szlovéniába, 7 százaléka Svédországba, 5 százaléka Észtországba, 3 százaléka pedig Dániába akart utazni.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a késő délutáni közös sajtótájékoztatót követően visszaindult Magyarországra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik