Nagyvilág

Karácsonyra új kormányt kaphat Románia

Traian Basescu román államfő pénteken kifejezte reményét, hogy a választások hivatalos végeredménye legkésőbb hat nappal a szavazás után megszületik, és az országnak már a karácsonyi ünnepek előtt lesz kormánya.

Az elnök a Realitatea hírtelevízió által egyenes adásban közvetített beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány szerint csak akkor kezdheti meg konzultációit a politikai pártokkal egy kormánytöbbség kialakításáról, ha az országos választási iroda – várhatóan december 6. körül – hivatalosan közli a november 30-i választások végeredményét.

Basescu hangsúlyozta azonban, hogy december 13. előtt nem hívhatja össze az új parlamentet, mert a régi törvényhozó testületnek azon a napon jár csak le a négyéves mandátuma.

December 18-20-a táján döntenek

A szenátus és a képviselőház szabályzatára hivatkozva emlékeztetett, hogy az új parlamentnek öt napon belül kell jóváhagynia a megválasztott honatyák mandátumát, ezután választják meg a két házelnököt, megalakulnak a frakciók és a parlamenti bizottságok.

Ily módon az államfő számításai szerint az új összetételű parlament december 18-20-tól lesz működőképes, csak azután állhat a testület elé a miniszterelnök-jelölt kormányának listájával és programjával. Basescu kifejezte reményét, hogy még a téli ünnepek előtt megszületik az új kormány.

Túl optimista?

Rögtön a beszéd elhangzása után a Realitatea stúdiójában egy politikai elemző túlságosan derűlátónak minősítette a Basescu által felvázolt menetrendet. Úgy vélte, Újév előtt nem alakul meg az új román kabinet.

Basescu beszédén is érezhető volt, hogy ő is csak reménykedik az említett határidők betartását illetően, mivel az új – egyéni választókerületes – rendszer számos bizonytalanságot rejt magában. Az újfajta voksolási rendszer ugyanis bonyolultabbá teszi a parlamenti mandátumok szétosztását.

Csak a választás utáni napokban lehet majd megtudni, hogy kik azok a biztos bejutók, akik a szavazás egyetlen fordulójában saját kerületükben a szavazatok ötven százalékán felül szereztek még legalább egy voksot. A többiek szavazatait először megyei, majd országos szinten “visszaosztják” a pártok által elért eredmények arányában. Emiatt senki nem tudja pontosan, milyen buktatókat tartogat az eddig még ki nem próbált rendszer a szavazatösszesítések során.

Óvással húzódhat a kormányalakítás

Mi lesz, ha például a sok óvás miatt elhúzódik a végeredmények hivatalossá tétele? – teszik fel sokan a kérdést Romániában. Erre a gondra utalhatott az államelnök a minap azzal, hogy emlékeztett alkotmány kötelességére, amely szerint a választások után legkésőbb húsz nappal össze kell hívnia a parlamentet.

Még akkor is – hangoztatta -, ha netán a központi választási iroda addig az időpontig nem teszi közzé a hivatalos eredményeket. Basescu kifejezte reményét, hogy nem kerül ilyen képtelen helyzetbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik