Nagyvilág

Magukra hagyták az erdélyieket a magyarországi pártok

A magyarországi pártok ezúttal nem kampányolnak a romániai választás magyar indulói mellett. Az MSZP elutasítottsága miatt rossz cégér lenne, a Fidesz pedig az önkormányzati választási fiaskó miatt maradt inkább ki. Az RMDSZ jó eséllyel be fog jutni, és ismét van kilátása kormányzati pozícióra.

A vasárnapi romániai választások ismét hoznak magyar-magyar összecsapást. Az RMDSZ-nek a magyarok lakta vidékeken ezúttal olyan magyar ellenzéki jelöltekkel kell megmérkőznie, akiket támogat ugyan a Magyar Polgári Párt (MPP), de függetlenként indulnak.

Az önkormányzati választások eredményeit figyelembe véve azonban az RMDSZ sikerét vélhetően ezek a jelöltek nem fogják veszélyeztetni. Ráadásul az RMDSZ-ellenes magyar személyiségek legnépszerűbbje, Tőkés László európai parlamenti képviselő sem szólított fel az RMDSZ ellenében induló független jelöltek automatikus támogatására, hanem minden egyes esetben a „hitelesebb” jelölt melletti voksolásra buzdított.

Megfigyelők szerint egyedül Garda Dezső, egykori RMDSZ-es, ám most független jelöltnek lehet esélye az RMDSZ-szel szemben Gyergyószentmiklóson, ahol az MPP az önkormányzati választásokon is legyőzte az RMDSZ-t.

A magyar pártok most nem folytak bele

A korábbi választásokkal ellentétben ezúttal a magyarországi politika teljes mértékben visszahúzódott Erdélyből. Ez az MSZP esetében teljesen érthető, hiszen a párt továbbra is nagyon népszerűtlen a kettős állampolgárságról szóló kampányban használt retorikája miatt.

Erdélyben politikai stratégia, hogy kerülni kell az MSZP támogatását, mert az csak visszaüt. Ezért is érte kényelmetlenül az RMDSZ-t, hogy napvilágra került az a kampányfelkészítő, melyen Újhelyi István és Nyakó István a negatív kampányra készítette fel hallgatóságát Nagyváradon.

Ugyanakkor ezúttal a Fidesz is kimaradt az erdélyi kampányból, egyrészt a Tőkés László és Szász Jenő közötti ellentétek, másrészt a Fidesz tekintélyét megtépázó és az MPP-t érintő önkormányzati választásokon elszenvedett kudarc miatt. Ráadásul borítékolható: egy újabb vereség után Szász Jenő egykori székelyudvarhelyi polgármester leváltását fogják kezdeményezni az MPP-n belül.

Vasárnap választ Románia

Az előrejelzések szerint négy parlamenti párt fogja tudni átlépni a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, vagy az úgynevezett alternatív küszöböt, ami 3 szenátori és 6 képviselői hely megszerzése után szintén feljogosítana listás helyek megszerzésére.

A közvélemény-kutatások szerint jelenleg 35-40 százalékos eredményre számíthat a Traian Basescu elnökhöz közelálló, a parlamentben ellenzéket alkotó Demokrata Liberális Párt (PDL). A kormányt kívülről támogató, az egykori külügyminiszter Mircea Geoana által vezetett Szociáldemokrata Párt (PSD) is 30-38 százalékos eredményre számíthat. A jelenlegi miniszterelnök, Calin Popescu Tariceanu által vezetett Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) 12-20 százalékos eredményt jósolnak.

Rajtuk kívül a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) tűnik még esélyesnek bejutásra, akár az ötszázalékos küszöb megugrásával, akár az alternatív küszöb elérésével, amit megfigyelők szerint külön az RMDSZ-nek találtak ki. (Az etnikai arányok miatt nehezen képzelhető el, hogy a magyar szervezet ne tudna nyerni három szenátori és 6 képviselői helyet, ami után egyenesen szerezne listás képviselői helyeket akkor is, ha országosan nem érné el az öt százalékot).

Az RMDSZ minden formációban benne lehetne

Az, hogy a választások után milyen kormány alakulhat, egyelőre teljesen nyitott kérdés, gyakorlatilag mindenki összeállhat mindenkivel. A legnagyobb valószínűsége egy szociáldemokrata–nemzeti liberális koalíciónak van, vagyis többségi kormánnyá alakulna a jelenlegi kisebbségi és kívülről támogatott kabinet.

Ha a két pártnak nem lesz meg a többsége, akkor várhatóan csatlakozik hozzájuk az RMDSZ is. De nem lehet kizárni egy PDL-PNL kormányt sem, különösen ha a jelenlegi kormánypárt nem a mostani miniszterelnököt jelölné újra a posztra. Az RMDSZ ehhez a kormánykoalícióhoz is tudna csatlakozni.

Hogy teljesen képlékeny legyen a helyzet, bele kell kalkulálni Bacescu kiszámíthatatlan magatartását. Az alkotmány szerint az elnök csak abban az esetben köteles egy pártot kormányalakítással automatikusan megbízni, ha annak mandátumai meghaladják az 50 százalékot.

Mivel ezt gyakorlatilag ki lehet zárni, ezért a pártokkal történő konzultáció alapján kell az államfőnek megbízást adnia. Traian Bacescu várhatóan egykori saját pártját, a PDL-t fogja ezzel először megbízni, még akkor is, ha az nem fog tudni többséget szervezni. Vagyis elhúzódó kormányalakítási procedúrára lehet számítani, hacsak az eredmények nem lesznek egyértelműek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik