Nagyvilág

Kórház-privatizációról szól a lengyel politika

Lech Kaczynski lengyel államfő nem engedi, hogy a kórházak gazdasági társaságokká alakuljanak. A lengyel egészségügy gondjai hasonlóak a magyarhoz, a megoldást ott sem találják.

A lengyel törvényhozás alsóháza öt hete fogadta el az egészségügyi szolgáltatások reformját célzó törvénycsomagot, amely egyebek között a kórházak gazdasági társaságokká való átalakítását irányozza elő. Kaczynski az egészségügyi ellátás privatizációs kísérletének tekinti a reformot, és előre bejelentette, hogy vétót emel a törvényekre.

A csomagot alkotó hat törvényből hármat nem írt alá az államfő. Ewa Kopacz egészségügyi miniszter közölte, hogy az elnöki vétó után egyik törvény sem léphet életbe.

Az elnöki vétó felülírásához a képviselők 3/5-ének szavazata szükséges. Éppen ezért a kormányzó liberálisoknak kompromisszumos megoldást kell találnia a baloldallal, amely támogatásáért cserébe garanciákat kér a kórházak teljes privatizálásával szemben.

Lengyelországban a kórházak óriási adósságokkal küzdenek, nem megfelelő a műszerpark, hiány van orvosokból és ápolókból. A betegek bizonyos kezelésekhez csak elfogadhatatlanul hosszú várakozási idővel jutnak hozzá. Ezzel együtt a társadalom többsége elutasítja a szejm által megszavazott reformokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik