Nagyvilág

Gyurcsány: lehet megállapodás a Nabuccóról

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Kóka Jánosnak, a Nabucco földgázvezeték előkészítésének és megvalósításának folyamatát segítő eseti bizottság elnökének indítványa alapján kezdeményezte törökországi tárgyalásán egy nemzetközi Nabucco Védnöki Testület létrehozását.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője szerdán az eseti bizottság ülésén kezdeményezte, hogy állítsanak fel egy olyan nemzetközi Védnöki Testületet, amelyben valamennyi érdekelt állam parlamentje képviselteti magát annak érdekében, hogy a projektben részt vevő országok egységes politikai támogatásukról biztosítsák a Nabucco-gázvezeték megépítését.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök törökországi tárgyalásainak egyik fő témája az energetika, ezen belül is a Nabucco gázvezeték kérdése.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint előrehaladás tapasztalható a Nabucco gázvezeték megépítése kapcsán az unió és Törökország között az energiatranzit kérdésének rendezése ügyében.

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott csütörtökön Ankarában a török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján: megbeszélésük alapján jobban megismerte és jobban érti Törökország álláspontját, és véleménye szerint megszülethet a megállapodás a Nabuccóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik