Nagyvilág

USA: 17 éves mélyponton az új lakások forgalma

Októberben 5,3 százalékkal csökkent az új lakóingatlanok értékesítése az Egyesült Államokban szeptemberhez képest, éves szintű 433 ezerre, 1991. január óta a legkevesebbre, közölték az amerikai kereskedelmi minisztériumban szerdán.

Az elemzők az értékesítést éves szinten 3 százalékkal 450 ezerre várták mérséklődni a szeptemberi, lefelé módosított 457 ezerről. Szeptemberben 0,7 százalékkal nőtt a forgalom az előző hónaphoz képest, a korábban megjelent előzetes adat 2,7 százalékos növekedést valószínűsített.

Az átlagos eladási ár októberben 272 300 dollár volt, a szeptemberi 183,700 dollár után. Szeptemberben emelkedett az átlagár.

A szakmában már a múlt héten felfigyeltek, hogy a jelzálogkölcsön-igénylesek 1,5 százalékkal szaporodtak, miután az átlagos, harmincéves lakáskölcsönök kamata 0,17 százalékponttal 5,99 százalékra csökkent az Egyesült Államokban, a korábbi központi intézkedések, garanciavállalások nyomán.

Most kedden a Fed újabb programot jelentett be: nem csak szavatol, hanem maga is vásárol jelzálogkölcsönökkel fedezett kötvényeket, 600 milliárd dollár erejéig. Ettől az újabb bizalomerősítéstől szerdán már 5,50 százaléknál tartott az átlagos, harmincéves lakáskölcsönök kamata, és a piacon erősen bíznak az amerikai lakáspiac föllendülésében, a lakásárak megszilárdulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik