Nagyvilág

Újságírókat raboltak el Szomáliában

Elraboltak két külföldi újságírót szerdán Szomália északkeleti részén - jelentették be helyi illetékesek. Kalózokról akartak írni.

A két férfit egy helyi fegyveres csoport tagjai ejtették foglyul Puntland tartomány gazdasági központjában, Boosaasóban. A foglyok állampolgárságáról egymásnak ellentmondó hírek érkeztek: egyes források szerint francia és spanyol, mások szerint libanoni és brit újságírók a túszok.

Egy rendőrségi szóvivő tájékoztatása szerint az újságírók azért utaztak a kelet-afrikai országba, hogy a Szomália felségvizein rendkívül elterjedt kalózkodásról készítsenek riportot. Egy hete tartózkodtak a félig-meddig önálló államként működő, kalózok és fegyverkereskedők hátországának számító Puntlandban.

Az elmúlt két hét alatt nyolc hajót kerítettek hatalmukba szomáliai kalózok. Zsákmányul ejtettek például egy szaúdi-arábiai tankhajót, amelynek százmillió dollár értékű nyersolaj a rakománya.

Idén összesen 96 kalóztámadás történt a szomáliai vizeken, 39 hajót foglaltak el a tengeri rablók.
Külföldiek, segélymunkások és újságírók gyakran válnak gyilkosságok és emberrablás áldozatává Szomáliában, ahol 17 éve nem működik központi kormány.

Kevés külföldi újságíró vállalja a kockázatot, hogy Szomáliába utazzon, de akik megteszik, azok általában testőröket fogadnak helyi fegyveresek személyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik