Nagyvilág

Hillary Clinton máris háttérbe szorítja az alelnököt?

Jóllehet Obama minisztereinek és tanácsadóinak neve viszonylag gyorsan napvilágot látott, az Egyesült Államok első afroamerikai elnöke egyáltalán nem beszél arról, milyen konkrét feladatot szán Joe Biden alelnöknek– írja a The New York Times. A lap szerint Hillary Clinton háttérbe szoríthatja a külügyi ügyekben jártas Bident.

Az alelelnök számára meghatározott konkrét feladatok, témakörök kijelölésében annak idején Bill Clinton sem járt az élen, de Obama még “rajta is túltesz.” Obama tanácsadói szerint Biden nem biztos, hogy olyan konkrét feladatot kap, mint ahogyan az a Clinton-elnökség alatt Al Gore esetében történt – írja a lap. Gore akkor a környezetvédelemért és technológiai haladásért volt felelős.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Hillary Clinton külügyminiszterségével Joe Biden alelnök, akik a szenátus Külügyi Bizottságának elnöke volt, a háttérbe szorulhat. Biden minden bizonnyal nem fog olyan markáns szerepet játszani Obama mellett, mint ahogyan azt Dick Cheney tette George W. Bush mellett – állapítja meg a New York Times.

Bident azért választotta Obama, hogy segítségére legyen számos fontos kérdésben, és megbízható szakemberént tanácsokkal lássa el – nyilatkozott Biden szerepéről David Axelrod, Obama volt kampánymenedzsere, aki szintén tanácsadóként segíti majd elnököt. Obama munkatársai szerint Biden teljes mértékben támogatta Hillary Clinton külügyminiszterségét. Ha ellenezte volna, az nagyon sokat nyomott volna a latba Obama számára – vélik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik