Nagyvilág

Gazdasági válságstábot állít fel Obama

Új gazdasági válságstábot szervez Barack Obama a Fehér Házban; a tőkepiacok stabilizálására szánt intézkedéseket összehangoló tanácsadó csapatot Paul Volcker, a Fed egyik korábbi elnöke vezeti majd, erősítette meg a megválasztott amerikai elnök irodája.

A szakértő testület fő feladata az lesz, hogy tanácsokkal lássa el Obamát a gazdasági válságból való kilábalás módjáról.

A 81 éves Paul Volcker 1979-től 1987-ig, Carter és Reagan elnöksége alatt vezette a jegybank funkcióit ellátó szövetségi tartalékbank-rendszert (Fed), az infláció elleni intézkedéseivel szerzett hírnevet. Szigorú monetáris politikája sikeresnek bizonyult, letörte a kétszámjegyű inflációt, de éles bírálatok érték, amiért a siker ára súlyos recesszió volt.

válság abc

Amit a mindennapokban tudni kell a globális válságról.
Alaposan, hitelesen, közérthetően.
36 oldalas exkluzív melléklet csak a Figyelőben!
November 27-től az újságárusoknál.

A The Wall Street Journal értesülése szerint az új elnöki tanácsadó testület kormányzaton kívüli szakemberekből fog állni, olyanokból, akiknek függetlenségéhez és pártatlanságához nem fér kétség.

Elemzők szerint az úgynevezett gazdasági felépülési tanácsadó testület hasonlít ahhoz a külföldi hírszerzési tanácsadó irodához, amelyet Dwight David Eisenhower elnök hozott létre 1956-ban, a hidegháború idején.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik