Nagyvilág

Ukrajna megadja tartozását a Gazpromnak

Az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz képviselői kedden megállapodtak, hogy december 1-jéig Ukrajna megadja a Gazpromnak tartozását: a szeptemberi szállítások ellenértékét teljes egészében, az októberit részben kiegyenlíti.

Az Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Oleg Dubina, a Naftogaz vezetője tárgyalásai után kiadott sajtóközlemény szerint a két fél december 1-je, a tartozások kiegyenlítése után folytatja az egyeztetést a hosszú távú gázszállításokról.

A Gazpromnál jelezték, hogy a Gazprom a továbbiakban csak akkor szállít földgázt Ukrajnának, ha az rendezi a tartozást, ami 2,4 milliárd dollár körüli.(A hírügynökségi beszámolók egyelőre nem tértek ki arra, hogy Ukrajna mekkora összeget törleszt a Gazpromnak.

Alekszej Miller a hétvégén a német Handelsblattnak azt mondta, a legújabb orosz-ukrán gázvita ellenére a Gazprom szavatolja, hogy Európában nem kell a szállítások elmaradására számítani.
– Függetlenül az Ukrajnával folytatott gáztárgyalások eredményétől, a Gazprom garantálja az európai fogyasztók számára a biztonságos gázellátást. Minden szállítási kötelezettséget teljesítünk – idézte a Handelsblatt a Gazprom vezetőjét.

Oroszország már korábban is gyakran fenyegetőzött azzal, hogy leállítja a gázszállítást Ukrajnával kialakult árvitája miatt, és 2006 elején rövid időre be is váltotta fenyegetését. Az orosz gázszállítások felfüggesztése akkor ellátási gondokat okozott Közép- és Nyugat-Európában. Az akkori helyzetet megállapodással rendezték a felek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik