Nagyvilág

Lemondott a kuvaiti kormány

Benyújtotta lemondását kedden a kuvaiti kormány: a lépéssel a kabinet elejét kívánja venni annak, hogy a parlament egy korrupciós ügyben kérdőre vonja Nászer Mohammed asz-Szabah miniszterelnököt - közölte két képviselő.

A nap folyamán a kormány tagjai, akik egyben képviselők is, kivonultak a parlament egyik üléséről, így tiltakozva az ellen, hogy napirendre tűzzék a kormányfő meghallgatását – tették hozzá.

Egy másik honatya azt mondta, hogy a kormány egy síita iráni vezető kuvaiti látogatása miatt mondott le. Az iráni vallási vezetőnek korábban ugyanis megtiltották, hogy felkeresse Kuvaitot.

Egyelőre nem tudni, hogy az uralkodó, Szabah el-Ahmed el-Dzsábir elfogadta-e a lemondást. A kormány távozásáról hivatalos közleményt nem adtak ki. Dzsászim al-Harafi parlamenti elnök is azt közölte, hogy hivatalos tájékoztatást nem kapott az ügyben.

Az alkotmány szerint ha az uralkodó, a kuvaiti emír elfogadja a kormány lemondását, dönthet egy új kabinet megalakításáról, vagy feloszlathatja a törvényhozást, és új parlamenti választásokat írhat ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik