Nagyvilág

Bezárták a bangkoki nemzetközi repülőteret

Bezárták a bangkoki nemzetközi repülőteret kedd este, mert a kormányellenes tüntetők elfoglalták a fő terminált - közölte a repülőtér és az azt felügyelő hatóságok.

“Elrendeltük a repülőtér bezárását, mert a PAD (a Népi Szövetség a Demokráciáért nevű ellenzéki pártszövetség) tüntetői a nemzetközi biztonsági intézkedéseket megsértve behatoltak a repülőtérre” – mondta a repülőtér egyik szóvivője a brit hírügynökségnek. A PAD tagjai áttörték a rendőrség sorfalát, és a meghökkent turisták szeme láttára behatoltak a fővárostól délkeletre fekvő, új, 4 milliárd dollárért épült Szuvarnabhumi repülőtér termináljába.

Szerirat Praszutanon repülőtéri igazgató közleménye szerint a repülőtéri hatóságok megpróbálnak tárgyalni a tüntetőkkel, de egyelőre eredménytelenül. A tartományi kormányzó a hadsereget kérte, hogy nyújtson segítséget a rendőrségnek – közölte korábban az igazgató.

A terminál megrohanása előtt a tüntetők a város északi részén lévő másik, régi nemzetközi repülőtérhez vezető útvonalon a kormány támogatóira lőttek. A TPBS közszolgálati televízió által sugárzott felvételek szerint legalább két PAD biztonsági őr kézifegyverekből lövöldözött. Az ellenzéki szövetség viszont azt állította, hogy először az ő aktivistáikra támadtak kövekkel és deszkákkal a kormánypárti aktivisták. Legalább 11 ember megsérült.

Évente 13 millió turista utazik át Szuvarnabhumi repülőtéren, amelyet most meghatározatlan időre lezártak. A járatokat az ország északi részén lévő Chiang Mai, illetve a dél-thaiföldi Phuket repülőterére és más légikikötőkbe irányították – közölte a repülőtereket felügyelő thaiföldi hatóság (AOT). A feszültség hétfő óta a tetőfokát érte el Thaiföldön, ahol a kormányellenes tüntetők távozásra akarják rábírni Szomcsai Vongszavat miniszterelnököt.

“Célunk, hogy elérjük a Szuvarnabhumi repülőtér zárva tartását, amíg Szomcsai le nem mond” – mondta a tüntetők szóvivője, Parnthep Pourpongpan. A kormányfő a tervek szerint szerdán érkezik vissza a Peruban tartott ázsiai-csendes-óceáni csúcstalálkozóról. Egy kormányszóvivő szerint nem a Szuvarnabhumi repülőtérre érkezik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik