Nagyvilág

Megválasztották a palesztin “állam” elnökét

Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) központi tanácsa hétfőn a palesztin állam elnökévé választotta Mahmúd Abbászt. A poszt szimbolikus, a palesztin állam ugyanis nem alakult meg. Az elnöki tisztséget Jasszer Arafat 2004-es halála óta nem birtokolta senki.

Abbász elnökké választását a Hamász elutasította arra hivatkozva, hogy az elnök megválasztása a nép joga, és erről országos választásokat kellett volna kiírni. Abbász, aki a Palesztin Hatóság elnöke is, éles ellentétben áll a Hamásszal, amely a Gázai-övezet felett teljes körű hatalmat gyakorol – írja a BBC.

A Hamász vezetője szerint Abbász „államelnökké” választása nemcsak alkotmányellenes, de politikai problémákat is felszínre hoz. Abbász mandátuma a Palesztin Hatóság élén január 9-én lejár, az államelnöki pozíció megszerzésével azonban továbbra is hatalmon maradhat. Abbász már korábban tett olyan kijelentéseket, hogy mandátumát szívesen meghosszabbítaná egy évvel, a Hamász vezette parlament mandátumának végéig.

Mahmúd Abbász palesztin elnök vasárnap bejelentette: kiírja az általános választásokat a jövő év elejére, ha kudarccal végződik mozgalmának párbeszéde az iszlamista Hamásszal.

„Ha a párbeszéd nem jár sikerrel, elnöki felhívást és rendeletet adok ki törvényhozási választásokra és elnökválasztásra” – mondta Abbász Rámalláhban, hozzátéve ugyanakkor, hogy kész „folytatni a párbeszédet, amelynek sikeréért minden erőfeszítést megteszünk”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik