Nagyvilág

Magyar származású közgazdász lesz Obama csapatában

Peter Orszag, egy magyar származású amerikai közgazdász lesz a Barack Obama vezette Fehér Ház költségvetési igazgatója. Az elismert szakember második generációs magyar amerikai, szülei nyelvét már nem beszéli.

A megválasztott amerikai elnök a környezetéből kiszivárgott értesülés szerint a 40 éves szakembert szemelte ki költségvetési igazgatónak, Orszag ezt elfogadta. Obama erről várhatóan kedden tesz bejelentést.

A tekintélyes The Wall Street Journal Obama gazdasági csapatában a három legfontosabb személy közé sorolta Orszagot, rajta kívül Timothy Geithner, az új pénzügyminiszter, valamint Lawrence Summers, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója lesz a legnagyobb befolyással az új elnök gazdaságpolitikájára.

Az amerikai fővárosban élő Peter Orszag második generációs magyar amerikai; szülei még gyerekkorukban vándoroltak ki az Egyesült Államokba – értesült az MTI diplomáciai forrásból.

Orszag egyáltalán nem beszél magyarul, családnevét is angolosan (Orzeg) ejti ki. Soha nem járt Magyarországon, de egyszer úgy fogalmazott, “el kellene látogatni”.

Az MTI-t egy másik forrás, egy neves washingtoni agytröszt szakembere úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket.

A kongresszus költségvetési hivatala (CBO) – amelynek elnöki tisztségét Peter Orszag 2007 januárja óta tölti be – az MTI megkeresésére tudatta: “Peter megerősítette, hogy családneve magyar eredetű”. Melissa Merson, a CBO kommunikációs igazgatója azt is közölte, hogy “ez az egyedüli személyes információ családi származásáról, további információt sajnos nem oszthatok meg Önnel”.

A 235 munkatársat foglalkoztató, évi 40 millió dolláros költségvetésű CBO független, pártatlan gazdasági és költségvetési elemzéseket készít. Orszag vezetése alatt a hivatal kiterjesztette vizsgálatait az egészségügy és a klímaváltozás területére is.

Az 1968-ban Bostonban született, a Princeton Egyetemen végzett, majd a London School of Economicson közgazdasági doktorátust szerző Peter Orszag több közgazdasági témájú könyv társszerzője, illetve szerkesztője. Szenvedélyes futó, elvált, két gyermek apja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik