Nagyvilág

Ma mutatja be Obama a gazdasági csapatát

A megválasztott amerikai elnök, Barack Obama hétfőn, közép-európai idő szerint este hatkor rendezendő sajtóértekezletén bemutatja gazdasági csapatát - közölték Obama irodájában.

A pénzügyminiszter minden bizonnyal Timothy Geithner lesz, a szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) New York-i részlegének igazgatója. A Fehér Ház országos gazdasági tanácsának igazgatója pedig Lawrence Summers, a Harvard Egyetem volt elnöke lesz, aki korábban, a kilencvenes években Bill Clinton elnök pénzügyminisztere volt – mondták Obama környezetében a Reutersnek.

Lealacsonyította a nőket

Summers kénytelen volt lemondani a Harvard elnökségéről, afféle elhíresült kijelentései miatt, hogy a nők születésüknél fogva gyengébb képességűek, ezért közülük csak kevesen képesek például a matematikában és egyéb tudományokban vezető tudósokká válni. Helyére tavaly februárban nőt választottak – az 1636-ban alapított egyetem történetében először -, Drew Gilpin Faust történész személyében.

Az amerikai demokrata pártban úgy tudják, hogy Lawrence Summerst később a Fed elnökeként szeretné látni Obama, miután a jelenlegi Fed-elnök, Ben Bernanke megbízatása 2010. januárban lejár.

Obama nem tartja be az ígéretét?

Clinton volt gazdasági szakértői közül egy további személyiség, Peter Orszag valószínűleg a Fehér Ház költségvetési igazgatója lesz. Peter Orszag tavaly január óta vezeti a törvényhozás költségvetési hivatalát. Kereskedelmi miniszternek Bill Richardson, Új-Mexikó szövetségi állam kormányzója valószínű az eddigi hírek szerint. Richardson korábban a demokrata párti elnökjelöltségre pályázók között volt.

Közben Obama két tanácsadója vasárnap arra utalt, hogy elképzelhető, hogy az új elnök nem fogja betartani egyik választási ígéretét, azt, hogy az eredeti határidő előtt megszünteti az adókedvezményt a felső jövedelemadó-sávban, vagyis a gazdagok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik