Nagyvilág

Kivárásra játszanak a román pártok

Kivárás jellemzi a romániai pártokat a november 30-i parlamenti választásokat megelőző időszakban, amikor gyakorlatilag lehetetlen megjósolni, ki alakít kormányt decemberben – írja a Krónika című erdélyi napilap.

Nem nyújt konkrét támpontot az utolsó hetébe lépett választási kampány a romániai választópolgárnak a tekintetben, hogy várhatóan milyen színezetű kormány áll fel a vasárnapi parlamenti megmérettetés nyomán. A Társadalomkutató Iroda (BCS) hét végén közzétett közvélemény-kutatása szerint például a november 30-i választásokon egyetlen parlamenti párt sem szerez abszolút többséget, ezáltal több lehetőség is nyílik majd koalíciókötésre – írja a Krónika.

A november 17–21. között végzett felmérésből kiderül: a jobbközép Demokrata-Liberális Párt (PDL – 32,3 százalék) és a baloldali Szociáldemokrata Párt (PSD – 31,2 százalék) mindössze egyszázaléknyi különbséggel vezeti az alakulatok népszerűségi listáját, miközben a két éve kisebbségi kormányt alkotó Nemzeti Liberális Pártra (PNL) a válaszadók 21,4, az RMDSZ-re pedig 6,1 százaléka adná a voksát. Tekintve, hogy a kutatás szerint a négy alakulaton kívül más párt nem jut képviselethez a törvényhozásban (a függetlenek esélyeit nem latolgatja a felmérés), a leendő kormányösszetétel szempontjából csak a fentiek jöhetnek számításba.

Az elmúlt időszakban mind a négy párt tartózkodott attól, hogy jóslatokba bocsátkozzon koalíciós opcióit illetően. A Traian Băsescu államfőhöz hű PD-L egyedül a PSD-vel történő kormányzást tartja kizártnak, ugyanakkor a párton belül egyre többen felvetik a jogilag ma is létező, a PNL-vel de facto két évvel ezelőtt felbontott DA Szövetség újjáélesztését. Az Emil Boc kolozsvári polgármester vezette alakulat nyíltan arra számít, hogy az államfő a PD-L miniszterelnök-jelöltjét, Theodor Stolojant bízza meg kormányalakítással, ez esetben a PD-L kisebbségi kabinetet terjesztene a parlament elé, vagy – átengedve Călin Popescu-Tăriceanu kormányfőnek a képviselőház elnöki tisztségét – koalíciót ajánlana a liberálisoknak. Miközben a PNL-n belül megoszlanak a vélemények, hogy a bal- vagy a jobboldallal lépjenek-e kormányra, a PSD abban bízik, hogy a legnagyobb parlamenti frakciót alkotó pártként csatlakozik az általa ellenzékből eddig is támogatott PNL–RMDSZ-kabinethez – viszont Mircea Geonă révén immár ő adja a kormányfőt.

Mint ismeretes, Markó Béla elnök többször hangsúlyozta, hogy a Nagy-Románia Párton kívül az RMDSZ bármely parlamenti alakulattal hajlandó együttműködni. A szövetség helyzete már csak azért is sajátos a leendő kormánykonstrukció tekintetében, mivel az RMDSZ az elmúlt tizenkét év során valamennyi párttal hatalmon volt azok közül, amelyek vasárnap bizonyosan bejutnak a parlamentbe, és esélyük nyílik koalíciós tárgyalásokat kezdeményezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik