Nagyvilág

Megszületett az osztrák koalíció

Öthetes egyeztető tárgyalások után vasárnap este végleges megállapodásra jutottak az osztrák szociáldemokraták (SPÖ) és a néppártiak (ÖVP) az új nagykoalíciós kormány programjáról.

A koalíció létrejöttét a szociáldemokraták kancellárjelöltje, Werner Faymann és várható helyettese, a néppárti Josef Pröll jelentette be közös sajtóértekezleten. A szeptember végi előre hozott parlamenti választáson a szociáldemokraták (SPÖ) szerezték meg a legtöbb szavazatot, jóllehet a párt támogatottsága történelmi mélypontra süllyedt. A viszonylagos szavazattöbbség birtokában a szociáldemokraták kaptak megbízást az új kormány létrehozására a köztársasági elnöktől, és ők ismét a néppártiakkal kezdtek koalíciós tárgyalásokat.

Az egyezség értelmében a kancellári tisztséget a 48 éves Faymann fogja betölteni, helyettese a 40 éves Pröll lesz. Az SPÖ irányítja majd egyebek között a védelmi, a közlekedési, az oktatási, a szociális és az egészségügyi tárcát. Az ÖVP megtartotta a pénzügy-, a külügy-, a belügy- és a gazdasági minisztériumot, és hozzá került az igazságügyi tárca is. A miniszterek névsorát csak hétfőn teszik közzé, de azt már tudni lehet, hogy Ursula Plassnik külügyminiszter (ÖVP) nem lesz a kormány tagja, mivel nem fogadta el az európai uniós szerződések témájában kimunkált kompromisszumot.

Az egyik legnagyobb buktatót a szövetség felmelegítésének útjában az „uniós dosszié” képezte, miután az SPÖ korábbi irányvonalát feladva a nyáron bejelentette, hogy a fontos uniós szerződések dolgában a jövőben népszavazás kiírását támogatja. Az ÖVP ezt határozottan visszautasította. Végül olyan megfogalmazás került a kormánymegállapodásba, amely úgy szól, hogy az új kormány hitet tesz az EU továbbfejlesztése mellett, népszavazás pedig az ÖVP akarata ellenében nem rendelhető el. Az új kormány várhatóan december első hetében teszi le a hivatali esküt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik