Nagyvilág

Izrael Irán megtámadására készül?

Izraelnek fel kell készülnie Irán megtámadására, hogy elejét vegye Teherán atomfegyverhez jutásának, még ha így összeütközésbe kerülhet is Washingtonnal - áll egy izraeli biztonsági szerv dokumentumában.

A Háárec című lap vasárnapi számában idézett dokumentum szerint Izrael jövőre – Teherán és az új amerikai kormányzat lehetséges közeledése nyomán – gyakorlatilag egyedül találhatja szemben magát egy atomfegyverrel rendelkező Irán stratégiai fenyegetésével, valamint a térség más országainak ballisztikus és egyéb rakétáival. Az elemzés szerint – amely része lesz a nemzetbiztonsági tanács decemberben megjelenő éves jelentésének – Izraelnek készülnie kell egy „katonai opcióra”, mivel csak korlátozott cselekvési lehetőségei vannak, mielőtt Irán atomfegyverhez jut, ha a többi ország lemond annak megakadályozásáról.

A dokumentum Izrael szoros együttműködését javasolja az Egyesült Államokkal, gátat vetve Washington és Teherán esetleges megállapodásának, amely sértené Izrael érdekeit. Az elemzés szerzői figyelmeztetnek Mahmúd Abbász palesztin elnök politikai „eltűnésének” lehetőségére is. Felhívják a figyelmet az Abbász vezette Palesztin Hatóság lehetséges széthullására és az iszlamista Hamász mozgalom hatalmának megerősödésére. Véleményük szerint „meg kell akadályozni a választásokat a Palesztin Hatóságon belül, még ha ez konfrontációhoz vezetne is Washingtonnal és a nemzetközi közösséggel”.

Végül a dokumentum úgy értékeli, hogy Izraelnek – amerikai támogatással – „előre kell lépnie a megállapodás felé Szíriával, még ha ezért nagy árat kell is fizetni”, utalva az 1967 óta izraeli megszállás alatt lévő Golán-fennsíkra, amelyet Szíria visszakövetel. Megfigyelők szerint egy ilyen megállapodás egyezményhez vezethetne Libanonnal is, ami meggyengíthetné Damaszkusz szövetségét a libanoni síita Hezbollahhal és a Hamásszal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik