Nagyvilág

Havazás, kicsavart fák, halálos balesetek Ausztriában

Erős havazással és heves széllökésekkel köszöntött be a tél Ausztriában. A szombatra virradó éjszaka a meteorológiai előrejelzéseknek megfelelően tetemes mennyiségű hó hullott az ország nyugati és középső részén, de a keleti területeken is gondot okoznak már a csúszós utak.

Vorarlbergben több hegyi szakaszt lezártak a forgalom elől, és sok helyütt elrendelték a hólánc használat. A nyugati tartomány egyes vidékein a hótakaró vastagsága eléri a fél métert. A hegyekben hármas fokozatúra növelték a lavinaveszélyt, akárcsak Salzburg tartomány síparadicsomaiban.

Kicsavart fák, halálos balesetek

A tűzoltóknak gyakran ki kellett vonulniuk, hogy eltakarítsák a viharos erejű szélrohamok által kicsavart fákat az utakról. Nagyobb közlekedési gondokról azonban nem jelentettek a nyugati körzetekből.

Problémát okozott viszont a télies időjárás az ország középső és keleti részein. A stájerországi Murau körzetében egy gépkocsi megcsúszott a jeges úttesten egy kanyarban, és száz métert zuhant lefelé a meredek domboldalon. A vezető nyakát törte és szörnyethalt. Ugyancsak a tükörjég okozta azt a balesetet, amelyben két tizenéves lány vesztette életét Karintiában szombatra virradóan. Egy 18 éves fiatalember vezette gépkocsi kipördült egy bal kanyarban, és jobb oldalával egy szembe jövő autónak csapódott. A fiú társaságában a hátsó ülésen utazó két lány olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

Felborult teherautó

Az A1-es nyugati autósztrádán kétszer is megtorpant a forgalom a havas-jeges pályán elakadt járművek miatt. Szombat reggel Ybbsnél egy tehergépkocsi felborult, az egyik sávot le kellett zárni: a Bécs felé vezető oldalon több mint tíz kilométer hosszú gépkocsisor torlódott össze.

Fennakadások voltak az A10-es és az A7-es sztrádán is.
A központi meteorológiai intézet jóslata szerint a hófront határa egyre keletebbre húzódik, és a sötét felhők ott is megszabadulnak bőséges terhüktől. Hétfőre várhatóan az ország egész területét összefüggő hótakaró borítja.

Ausztriában egyébként az új közlekedésbiztonsági rendelkezések értelmében november 1. és április 15. között kötelező a téli gumi – a kijelölt szakaszokon pedig a hólánc – használata téli időjárási viszonyok között. Aki nem tesz eleget az előírásnak, szigorú pénzbírságra számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik