Nagyvilág

Markó: esélyt ad a választás

A romániai parlamenti választások esélyt adnak arra, hogy az erdélyi magyarság végre a maga ura lehessen, maga döntsön a közösséget érintő kérdésekben - hangsúlyozta Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke, aki szenátorjelöltként pénteken befejezte egyéni választókerületében tett kampánykörútját.

A politikus az elmúlt hetekben számos, a Maros, a Küküllő és a Nyárád mentén fekvő települést keresett fel. Romániában a pártlistás szavazási rendszer helyett most először egyfordulós, egyéni választókerületes rendszer szerint voksolnak az állampolgárok, a törvényhozási választások november 30-án lesznek.

Markó Béla kampánykörútján kifejtette: az erdélyi magyarságot Trianon óta alárendeltségbe, egyfajta szolgaságba próbálták taszítani, 1989 után azonban összefogással, egységes fellépéssel sikerült megfordítani a folyamatot. A november 30-i választások révén ismét olyan helyzetet lehet teremteni, hogy a székely nép, a Székelyföld, de egész Erdély is valóban a maga ura lehessen – mondta az RMDSZ elnöke.

“Érdekeinket senki más nem fogja képviselni, céljainkat senki más nem fogja megvalósítani ebben az országban, csak mi magunk. Ezért kell ott lenni a parlamentben és a kormányban, mert ha nem vagyunk jelen, akkor biztosan nem a mi javunkra döntenek majd” – szögezte le.

Markó Béla szerint a következő négy év hatalmas lehetőségeket kínál a magyar közösségek gazdasági megerősödésére. Az előrejelzések szerint tovább nő a gazdaság, és ezzel arányosan nő majd a településeknek szánt költségvetési támogatások összege is. Nem mindegy tehát, hogy az RMDSZ ott van-e, ahol elosztják ezeket a pénzeket, vagy nincs ott – mondta. Úgy vélte: ha a magyarság megoszlik, meggyengül a magyar képviselet, és akkor biztosan máshova kerülnek a támogatások is.

Kerekes Károly képviselőjelölt is arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 1989 előtt a nacionalista erők betelepítésekkel, a magyar vidékek elsorvasztásával próbálták ellehetetleníteni a közösséget, ma minden eszközzel azon dolgoznak, hogy megakadályozzák a magyar települések fejlesztését. Ezt az eddigi kormányzati jelenlét révén sikerült megakadályozni, de ha az RMDSZ nem lesz erős, senki sem szabhat gátat a magyarellenes törekvéseknek – mondta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik