Nagyvilág

Románia bővíti atomerőművét

Aláírták a romániai cernavodai atomerőmű 3-as és 4-es reaktorblokkjának megépítésével és üzemeltetésével megbízott nemzetközi vállalat létrehozásáról szóló egyezményt.

A vegyes vállalatot megalapító dokumentumot a román állam nevében a cernavodai atomerőművet működtető Nuclearelectrica vállalat és hat külföldi magánberuházó látta el kézjegyével csütörtökön. Az olasz Enel, a belga Electrabel (a francia GDF Suez csoport tagja), a cseh CEZ, a spanyol Iberdrola, a német RWE energiavállalatok mellett a az ArcelorMittal Romania acélművek is beszállt a vállalkozásba.

A román állam birtokolja az újonnan alapított vállalat részvényeinek 51 százalékát. A 2015-ben üzembe helyezni tervezett két reaktor építésére a román állam körülbelül 2 milliárd eurót fordít, vagyis a várhatóan 4 milliárd eurós összköltség felét állja. Korábban a Deloitte & Touche készítette megvalósíthatósági tanulmányban 2,3 milliárd eurós költség szerepelt csak.

A megállapodás szerint a CEZ, az Electrabel, az ENEL és az RWE egyenként 9,15 százalékot, az Arcelor Mittal és az Iberdrola pedig 6,2-6,2 százalékot birtokol az új vállalat részvényeiből. Mind a hat külföldi cég részt vett a cernavodai atomerőmű továbbfejlesztésére tavaly kiírt pályázaton, és idén márciusban kötötték meg velük az előszerződést. Varujan Vosganian román gazdasági miniszter elmondta: a román energiaszektorba áramló beruházások értéke a közeljövőben meghaladja a 10 milliárd eurót. A tervek szerint 2020-ig Románia energiatermelő kapacitása eléri a 100 terawattot.

A Fekete-tengerhez közeli, Duna-parti Cernavoda mellett jelenleg két reaktor üzemel, az atomerőmű (Centrala Nucleara de la Cernavoda) Románia áramszükségletének körülbelül 18 százalékát fedezi. Az atomerőmű eredetileg az Atomic Energy of Canada Limited tervezésében épült az 1980-as években. A kereskedelmi jellegű áramtermelés 1996-ban kezdődött az első, 705,6 megawatt kapacitású blokkal, a második, 706 megawatt kapacitásúban pedig tavaly; mindkettő kanadai típusú (CANDU) reaktor. Az erőmű tervezett további három CANDU reaktora kezdeti állapotban várja a folytatást a romániai rendszerváltás óta. Közülük kettőnek a megépítése most sínre került, egyenként 750-750 megawatt tervezett kapacitásra, az ötödik blokk egyelőre nem került szóba. A négy reaktor várhatóan Románia áramszükségletének 40 százalékát termelheti majd meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik