Nagyvilág

Fico Magyarországra jön

A szlovák kormányfő jövő év elején látogathat Budapestere, bár furcsának nevezte, hogy a meghívásról csak a Gyurcsány Ferenccel közösen tartott sajtótájékoztatón értesült.

Robert Fico megerősítette, hogy megkapta Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek a dunaszerdahelyi labdarúgó-mérkőzésen történt rendőri beavatkozás „körülményei iránt érdeklődő” levelét és azt fogja válaszolni, hogy „minden törvényes volt”. Egyszersmind közölte, utasítást adottt, hogy kezdjék el budapesti útja előkészítését.

Robert Fico korábban furcsállotta, hogy nem a magyar kormányfővel folytatott négyszemközti megbeszélésén, s nem is a küldöttségek plenáris ülésén, hanem csak az azt követő sajtótájékoztatón értesült arról, hogy van egy érvényes budapesti meghívása. Szerinte a budapesti látogatást a jövő év elejére időzítik. Mint mondta, Budapesten bízvást folytatódik a párbeszéd.

Pozsony hivatalos álláspontja szerint a rendőrség november elsejei dunaszerdahelyi fellépése indokolt volt és összhangban állt a vonatkozó szlovák jogszabályokkal. „Mi ezt nem rendőri agresszivitásnak tekintjük, mert a legfőbb ügyész legális közbelépésnek nevezte” – fogalmazott Fico.

Nem tett említést azonban arról, hogy a szlovák rendőrség korábban olyan videofelvételekről beszélt, amelyek igazolják a beavatkozás mértékét, de amelyeket azóta sem küldtek meg Budapestnek. Említés nélkül maradt az is, hogy Fico kommunikációs igazgatója, Brano Ondrus a múlt héten egy újságcikkben azt írta, hogy a rendőrségnek nyilvánvalóan nincsenek ilyen videofelvételei.

Fico a Révkomáromba kihelyezett kormányülésen azt is bejelentette, hogy kormánya kész Magyarországgal közösen felépíteni a két Komáromot összekötő új Duna-hidat, méghozzá korábban, mint azzal a magyar költségvetés számol (2014-re).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik