Nagyvilág

Obama szorosabbra fűzné a NATO-kapcsolatokat

Barack Obama elszánta magát arra, hogy megerősíti az Egyesült Államok kapcsolatait NATO-beli szövetségeseivel - derül ki a megválasztott amerikai elnök üzenetéből, melyet a NATO parlamenti közgyűlésének valenciai tanácskozásán ismertettek.

„Közeli együttműködésre készülök a közgyűlés következő elnökével, az amerikai John Tannerrel a szövetségesi kapcsolatok megerősítése és a globális kihívások közös megoldása végett” – fogalmazott Obama üzenetében, amelyet a közgyűlés jelenlegi elnöke, a portugál José Lello olvasott fel a résztvevőknek.

„A NATO parlamenti közgyűlése értékes fórumot biztosít az informális vitákhoz és a szövetségesek közti konszenzus kialakításához. (…) A közgyűlésnek folytatnia kell rendkívül fontos munkáját annak érdekében, hogy felvázolja a szövetség jövőbeli irányvonalát a következő tíz évre és azon is túl” – folytatta a megválasztott elnök.

A NATO parlamenti közgyűlése az észak-atlanti szövetség konzultatív testülete, tagjait a tagállamok parlamenti képviselői alkotják. A kelet-spanyolországi Valenciában megrendezett idei tanácskozásuk kedden ér véget.

A közgyűlés nem döntéshozó szerv, ugyanakkor a szövetséget foglalkoztató kérdések megoldásának elősegítése céljából fontos ajánlásokat dolgoz ki.

A januárban hivatalba lépő Obama legkorábban jövő áprilisban kezdhet ismerkedni a szövetségben uralkodó hangulattal a Strasbourgban (Franciaország) és Kehlben (Németország) tartandó csúcstalálkozón, amelyen megünneplik a szervezet 60. születésnapját. Franciaország várhatóan ebből az alkalomból erősíti meg visszatérését a NATO integrált katonai szervezetébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik