Nagyvilág

Négymilliós tömeg nézheti majd Obama beiktatását

Barack Obama, az első fekete bőrű amerikai elnök január 20-i washingtoni beiktatásán négymillióan akarnak jelen lenni a keddi The Washington Post szerint.

Washinton D.C. vezetése, valamint a szövetségi hatóságok 4 millió emberre számítanak. Korábbi nagy rendezvényeken legfeljebb harmad-negyedakkora tömeg gyűlt össze a híres belvárosi sétányon, a Mallon.

Ennek a hatalmas tömegnek csak egy töredéke láthat majd bármit is az eseményekből, Washington belvárosa mindenesetre hatalmas színházzá változik. A Mallon és a beiktatási ünnepi menet útvonala mentén hatalmas kivetítőket fognak elhelyezni, hogy minél többen részesei lehessenek a történelmi napnak.

“A világ leghatalmasabb színpadává és előadótermévé válik január 20-án a Mall” – fogalmazott Adrian M. Fenty polgármester, hozzátéve, hogy az ünnepség méretét és természetét az Obama által felállítandó beiktatási bizottság fogja jóváhagyni.

Washington rendőrsége már most egyeztet az elnök biztonságára felügyelő Titkosszolgálattal és más biztonsági hatóságokkal. A lap szerint a négymilliós tömeg kezelése példátlan feladatot jelent még az amerikai főváros számára is, amely pedig már számtalan felvonulást, tüntetést, tiltakozást, ünnepséget, temetést és beiktatást látott. Elnöki beiktatáson a rekordot Lyndon B. Johnson 1965-ös hivatalba lépése tartja, akkor 1,2 millióan voltak jelen az eseményen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik