Nagyvilág

Magyarországon is szavaznak majd a román választáson

A Magyarországon élő román állampolgároknak csak alig egyharmada, mintegy 25 ezren jogosultak részt venni a november 30-i romániai parlamenti választáson a bukaresti Új Magyar Szó beszámolója szerint.

A lap írásából kiderül, hogy csak ennyien rendelkeznek a szavazáshoz szükséges hivatalos iratokkal. Emellett várhatóan sokkal kisebb lesz azok száma, akik végül elmennek szavazni.
A román választójogi törvény most először teszi lehetővé, hogy a külföldön élő román állampolgárok képviselőket és szenátorokat küldjenek a bukaresti parlamentbe.

A Magyarországon élő mintegy 60–65 ezer román állampolgárból körülbelül 20–25 ezer fő adhatja majd le a voksát. Ez több, mint a rendelkezésre álló húszezer szavazócédula. Ez végül valószínűleg mégis elég lesz, s ennek egyik oka lehet az információhiány a bukaresti lap szerint.

A Magyarországon élő román állampolgárok egyelőre a budapesti nagykövetségtől sem tudhatják meg, hogy milyen hivatalos iratok birtokában szavazhatnak, ugyanis a követségen “még nem elemezték ki a helyzetet”.

Annak ellenére nem, hogy a bukaresti külügyminisztérium már kiküldte a tájékoztatót, amely szerint külföldön csak azok a román állampolgárok szavaznak, akik útlevelük, vagy – az EU tagállamai esetében – személyi igazolványuk felmutatása mellett azt is igazolni tudják, hogy állandó vagy ideiglenes lakhelyük van az adott országban.

Magyarországon három típusú okmányt fogadnak el a szavazóhelyiségben: úgynevezett lakhelybejegyzési igazolványt, ideiglenes tartózkodási engedélyt vagy állandó tartózkodási kártyát – írta az Új Magyar Szó.

Szavazni Budapesten a román nagykövetségen, illetve a román kulturális intézetben, vidéken pedig a szegedi és a gyulai főkonzulátuson lehet majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik