Nagyvilág

Kudarcra van ítélve az orosz-grúz megegyezés

Eleve kudarcra van ítélve az augusztusi grúz-déloszét háború nyomán kialakult helyzetről, valamint Abházia és Dél-Oszétia státusáról szervezett genfi nemzetközi konzultációk újabb fordulója, de ez megfelel Moszkvának a Kommerszant című orosz lap keddi értékelése szerint.

A megbeszéléseken a vita tárgya – akárcsak első alkalommal – az Oroszország által elismert két köztársaság részvétele, de éppen ebben nincs kilátás a megállapodásra a Kommerszant szerint.

Grúzia és Európa kitart amellett, hogy – mivel nem önálló államok – Abházia és Dél-Oszétia képviselői csak a biztonsági helyzetet, illetve a menekültek hazatérésének elősegítését megvitató, most létrehozandó két munkacsoport tanácskozásán vehetnek részt.

Előbb el kell ismerni Abháziát és Dél-Oszétiát

Az orosz diplomácia válasza erre ezúttal is az, hogy addig nem vesz részt a plenáris üléseken, amíg a két köztársaság képviselői nem lehetnek ott – idézett egy külügyi forrást a Kommerszant, s úgy vélte: az európaiak nem ismerhetik el Abházia és Dél-Oszétia hivatalos státusát, e nélkül viszont bármely határozat érvénytelen lesz, mivel Oroszország nem ratifikálja.

Ez az orosz lap szerint megfelel Moszkvának. Grúzia ugyanis azt követeli, hogy Oroszországtól – mint a konfliktusban érdekelt féltől – vonják meg békefenntartói mandátumát (azt a nemzetközi erők vegyék át), s ezt Európa is pártolja – írta a lap.

Az EU barátkozik, de nem huny szemet

Felidézte, hogy Nizzában Nicolas Sarkozy, az unió soros elnökségét betöltő Franciaország államfője értésre adta: az EU ugyan javítani akarja kapcsolatait Moszkvával, de nem kíván szemet hunyni az orosz katonák térségben való jelenléte felett.

Egy külön kommentárban a lap rámutatott: illúzió lenne azt hinni, hogy Grúzia kész lesz felhőtlenül együttműködni Moszkvával, bárki kerüljön is Miheil Szaakasvili elnök helyére, de az is kizárt, hogy Oroszország visszavonja a szakadár köztársaságok elismerését.

Remény a békés rendezésre

Mégis lehet értelme a genfi konzultációknak: Moszkva nyugati közvetítéssel esetleg el tudja fogadtatni a térségbeli konfliktusok kizárólag békés úton történő rendelkezésére vonatkozó elvet, amire már négy éve törekszik, s van esélye rá, hogy elérje: az orosz érdekeknek megfelelően egyeztessék össze a nemzetközi megfigyelők és az orosz békefenntartók tevékenységét, és közben feléledhet pragmatikus párbeszéde Európával.

Túl ezen a két köztársaság képviselőinek bármilyen minőségben való jelenléte önmagában is bizonyos legitimációjukat tanúsítja, hiszen Koszovó státusának megvitatása is nehezen kezdődött – írta az orosz lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik