Nagyvilág

Ismét felbukkant a kalózok által elrabolt szaúdi tankhajó

Szomália északi partjainál látták a kalózok által elrabolt szaúdi szupertankhajót - közölte kedden egy regionális hajózási szervezet. A rakomány az eddigi legnagyobb, amely valaha kalózok kezébe került.

Mint Andrew Mwangura, a Kelet-Afrikai Tengerjárók Szövetségének (East African Seafarers Association) koordinátora szemtanúkra hivatkozva bejelentette, egy hatalmas hajót láttak Eyl település közelében. Ez a part menti falu köztudottan a kalózok ellenőrzése alatt áll.
A tankhajónak mintegy 100 millió dollár értékű olajszállítmánya van. Ez volt az eddigi legnagyobb rakomány, amely valaha kalózok kezébe került.

A 329 méter hosszú, 2 millió hordónyi olaj szállítására alkalmas Sirius Start az Indiai-óceánon térítették el a tengeri rablók, jóval délre az Ádeni-öböltől. A kulcsfontosságú szállítási útvonalnak számító Ádeni-öbölben történt az utóbbi időben a legtöbb kalóztámadás, ezért a kalózkodás elleni nemzetközi fellépés is arra a térségre összpontosul.

A BBC információi szerint a hajón 25 tagú személyzet utazik. A Pentagon keddi bejelentése szerint a hajó egyre jobban megközelíti Szomália partjait, ahol ha kiköt, a személyzetet túszként kezelik majd, kiszabadításukra már egy re kevesebb az esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik