Nagyvilág

Genscher leszerelne és együttműködne

Az idő parancsának nevezte az Egyesült Államok és Európa együttműködését, valamint a leszerelést Hans-Dietrich Genscher.

A volt német külügyminiszter, a kelet-nyugati enyhülés egyik előmozdítója a Der Tagesspiegel című liberális napilap keddi számában megjelent írásában a washingtoni csúcsértekezlet legfőbb eredményeként értékelte azt, hogy kirajzolódtak egy új, multipoláris nemzetközi rend körvonalai.

Egyidejűleg a történelem iróniájaként említette azt, hogy az új, globális együttműködés alapjait lefektető csúcsértekezletet éppen George Bush vezényelte le. Az az amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt mindvégig az egyközpontú, az Egyesült Államok által irányított világ veszélyes álmát dédelgette.

Örül Obamának

A ma is nagy tekintélynek örvendő, s a német Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnökeként a politikában ma is részt vevő Genscher ugyanakkor szerencsének nevezte azt, hogy az új globális függőség és egymásra utaltság időszakának amerikai főszereplője már Barack Obama lesz, akit Bush saját bel- és külpolitikájának, valamint pénzügyi- és gazdaságpolitikájának teljes kudarca juttatott a Fehér Házba.

Hans-Dietrich Genscher (Fotó: MTI)

Hans-Dietrich Genscher (Fotó: MTI)

Az egykori külügyminiszter utalt arra, hogy az új nemzetközi rend tényleges kialakítása nem lesz könnyű, de – mint fogalmazott – a kezdeti lépés megtörtént. Genscher mindebben kiemelte Európa szerepét, hangoztatva, hogy Németországgal és ezúttal Nagy-Britanniával is együttműködve a tényleges kezdeményező a francia európai uniós elnökség volt.

Európa sikere a grúz háború lezárása

Genscher szerint azt sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a kaukázusi háború lezárása Európa sikere volt, mint ahogy Európa hagyott jóvá átfogó koncepciót a pénzügyi válság leküzdésére is.

A német politikus értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi válság végre felébresztette a világ lelkiismeretét. Most azonban globális szabályokra van szükség a többi globális kihívás kezelésére is – érvelt Genscher, első helyen a környezetvédelmet és a leszerelést említve, beleértve a nukleáris leszerelést is.

Úgy értékelte, hogy a kezdeményezést újonnan megszerzett tekintélyével élve ezen a téren is Európának kell megtennie. A volt külügyminiszter ennek kapcsán külön kiemelte a mind szorosabb együttműködést célzó, lényegi párbeszéd szükségességét Oroszországgal. Az idő parancsa az együttműködés és a leszerelés – fogalmazott Hans-Dietrich Genscher.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik