Nagyvilág

Biztosra veszik Clinton miniszteri székét

Bizonyosnak tűnik, hogy Hillary Clinton New York-i szenátor lesz az új amerikai külügyminiszter - írta kedden a The Washington Times.

Az újság emlékeztetett arra, hogy Barack Obama megválasztott elnök nem egyszer kifejtette: szándéka szerint korábbi riválisait is beemeli kormányába.

Az amerikai diplomácia vezetői posztjára legesélyesebb személyek sorában emlegetik Clinton mellett John Kerryt, aki 2004-ben George Bush elnök kihívója volt, valamint Bill Richardsont, Új-Mexikó állam kormányzóját, aki az első spanyol ajkú politikusként szállt versenybe idén a demokrata elnökjelöltségéért.

“A helyzet iróniája, hogy mind Richardson, mind Kerry éles kritikát kapott a Clinton-hívektől, amiért Obamát támogatták, és jó esély van arra, hogy (a volt first lady) kapja meg a posztot, amelyre mindketten vágynak” – idézte az újság James Boyce bostoni politikai elemzőt, aki korábban Kerry és Richardson kampányát is segítette. A szakértő szerint Obama nem engedheti meg, hogy ismét hátat fordítson egykori vetélytársának, akit csak egy hajszállal győzött le az előválasztási versenyben. (Obama stábja körében fel sem merült az alelnökjelölti pozícióra a volt first lady.)

Az újság emlékeztetett: Obama vasárnapi CBS-interjújában azt mondta Hillary Clintonról, hogy ő az egyik legfelkészültebb amerikai tisztviselő, akinek több tanácsát is megfogadta.

A keddi The New York Times is vezető hírei között tálalta Hillary Clinton esetleg külügyminiszteri kinevezését. Az újság az esélylatolgatás helyett Bill Clinton volt elnököt idézte, aki a hétvégén egy kuvaitvárosi gazdasági szimpóziumon kijelentette: feleségéből nagyszerű külügyminiszter válna. A lap azt is kifejtette, hogy Obama átmeneti stábja Hillary Clinton átvilágításának részeként a legtüzetesebben vizsgálja Bill Clintonnak az elnökség utáni időszakban végzett tevékenységét, amelynek több részlete nem nyilvános. Átnézik a többi közt alapítványának adományozóit, a beszédeiért kapott összegek forrásait (egy ízben egy egyórás fellépésért 425 ezer dollárt kapott), és Ronald Burkle milliárdos beruházónak végzett munkáját. Ha felesége megkapná a külügyminiszteri posztot, Bill Clintonnak valószínűleg le kellene mondania az adománygyűjtésről, esetleg el kellene határolódnia a róla elnevezett alapítvány működésétől, sőt talán külpolitikai témájú beszédeket sem tarthatna többé.

Hillary Clinton múlt pénteken nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy felmerült a neve a külügyminiszteri poszt jelöltjeinek sorában. A két politikus előző nap tárgyalt egymással Obama főhadiszállásán, Chicagóban. Az NBC hírcsatorna Hillary baráti körére hivatkozva azt közölte, hogy a New York-i szenátor nem zárkózna el a felkéréstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik