Nagyvilág

Erős földrengések Indonéziában

Legalább négy ember meghalt, többtucatnyian megsérültek, illetve közel száz épületben súlyos károk keletkeztek az indonéziai Celebesz sziget közelében történt földrengésekben.

Először egy Richter-skála szerint 7,5-es erősségű rengés történt a Celebesz szigetén található Gorontalo várostól 139 kilométerrel északnyugatra, 10 kilométeres mélységben a tenger alatt helyi idő szerint hétfő hajnali 1 óra után – jelentette a miami központú amerikai földtani intézet (USGS). A földmozgást több gyöngébb utórengés követte. Az indonéziai meteorológiai intézet cunamiriadót rendelt el az epicentrum körül 1100 kilométeres térségben, majd nem sokkal ezután lefújták a riadót.

A rengéshez közeli területeken a lakosok pánikba estek, magasabban fekvő területekre menekültek otthonukból. A földrengésnek legkevesebb három halálos áldozata volt Buol járásban és egy Gorontalóban. A sérültek száma 23. Celebesz központi részén mintegy száz házban súlyos károk keletkeztek, legalább húsz épület összedőlt – jelentette egy helyi tévéállomás. A sziget egyes településein hétfőn nem kezdődött meg a tanítás.

A rossz távközlési rendszer miatt egyelőre várni kell arra, amíg befutnak a hírek Indonézia távolabbi részeiről.
Indonéziában gyakoriak a földrengések. 2004. december 26-án 9-es erősségű rengés volt a szintén Indonéziához tartozó Szumátra szigete közelében, amely cunamit indított el, főleg az Indiai-óceán partvidékei felé, és több mint 230 ezer ember halálát okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik