Nagyvilág

Obama kabinetfőnöke elnézést kért

Rahm Emanuel, Barack Obama megválasztott amerikai elnök kabinetfőnöke elnézést kért az arab amerikai közösségtől, amiért apja az arabokra nézve sértő megjegyzést tett egy izraeli lapnak - tudósított több vezető amerikai újság pénteken.

Rahm Israel Emanuel az első olyan tagja az új amerikai adminisztrációnak, akit Obama megnevezett. A majdani kabinetfőnök apja, Benjamin Emanuel múlt héten a Maariv című lapnak fia posztja kapcsán úgy nyilatkozott: “Nyilvánvaló, hogy az elnököt Izrael-párti irányban fogja befolyásolni; miért ne tenné? Mi ő, egy arab? Nem a folyosót fogja mosni a Fehér Házban”.

Az Amerikai-Arab Diszkriminációellenes Bizottság felszólította a zsidó Rahm Emanuelt, hogy határolódjon el a megjegyzéstől. A Fehér Ház leendő stábfőnöke, – amely elemzők szerint a második legerősebb politikai poszt Washingtonban – válaszul felhívta az arab jogvédő csoport elnökét, Mary Rose Oakart, és családja nevében elnézést kért.

Oakar közölte, hogy a bocsánatkérést tudomásul vette, egyúttal kijelentette: “Nem engedhetjük meg, hogy az arabokról és muszlimokról ilyen elfogadhatatlan kép alakuljon ki”. Az ügyről egyebek között a The New York Times és a Chicago Tribune számolt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik