Nagyvilág

Hétfőtől utazhatnak vízummentesen Amerikába

Hétfőtől hét újabb ország - köztük Magyarország - állampolgárai utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba.

A washingtoni belbiztonsági minisztérium pénteken úgy tájékoztatott: nem lehet megjósolni, várható-e jelentős utasforgalom-növekedés a vízummentességi program kiterjesztése nyomán.

Az amerikai belbiztonsági miniszter október végén jelentette be, hogy hét ország állampolgárai november 17-től utazhatnak vízum nélkül az országba. A magyarokon kívül Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia és Szlovákia, valamint Dél-Korea állampolgárai számára oldják fel a vízumkényszert; a vízummentességi programnak jelenleg 27, többségében nyugat-európai állam a tagja.

Mint Michael Chertoff belbiztonsági miniszter korábban elmondta, a vízummentesség csak az új típusú biometrikus
útlevéllel beutazókra érvényes. Az új beutazási szabályok szerint a szóban forgó hét ország állampolgárainak hétfőtől lesz kötelező használniuk az elektronikus utasregisztrációs rendszert (ESTA). Az érvényes amerikai vízummal rendelkezőknek nem kell az ESTA rendszeren keresztül bejelentkezniük.

Washington tárgyalásokat folytat a vízummentesség megadásáról azokkal az EU-tagországokkal, amelyek még nem kerülhettek be a programba. Ezek az államok: Lengyelország, Görögország, Bulgária, Ciprus, Málta és Románia. Amerikai közlés szerint az ESTA használata hétfőtől csak a vízummentességi program hét új tagja számára kötelező, a már eddig is vízummentességet élvező többi ország állampolgárainak január 12-től kell majd előzetes on-line regisztrációt kérni légi és tengeri beutazás esetén.

A belbiztonsági minisztérium adatai szerint az ESTA keretében eddig 99,6 százalékos arányban engedélyezték a jelentkezők beutazását. Azok számára, akik valamely okból nem kapnak engedélyt, vízumért folyamodhatnak. Az Európai Bizottság – egy tisztviselőjének közlése szerint – még megvizsgálja azt a kérdést: az új beutazási szabályok, az ESTA-n keresztül történő engedélykérés egyenlő-e azzal, hogy Washington ismét vízumkötelezettséget vezet be az eddig vízummentes státusú európai állampolgároknak.

Washington szerint az ESTA-n keresztül igényelt beutazási engedély nem azonos a vízummal.Az elektronikus utasregisztrációs rendszer pénteken még nem volt elérhető magyar nyelven; jelenleg 16 nyelven, az angol mellett egyebek között cseh, finn és észt nyelven hozzáférhető. A magyar fordítás Thomas M. Ramsey budapesti amerikai főkonzul csütörtöki közlése szerint legkésőbb januárra elkészül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik