Nagyvilág

Az EU felújítja partnerségi tárgyalásait az oroszokkal

Az Európai Unió felújítja december elején a partnerségi keretegyezményről szóló tárgyalásait Oroszországgal. A cél az európai stabilitás növelése - mondta Barroso.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke jelentette be ezt pénteken, a Nizzában megrendezett EU-Oroszország csúcstalálkozó után. Szeptember elsején függesztette fel az EU ezeket a tárgyalásokat Oroszország grúziai háborúja miatt. A tárgyalások felújításának célja az európai stabilitás növelése – mondta Barroso.

Nicolas Sarkozy francia elnök kérte a csúcstalálkozón Dmitrij Medvegyev orosz elnököt, hogy ne telepítsen Moszkva rakétákat a lengyel határok közelébe az európai biztonságról tartandó 2009-es tárgyalások előtt. (Sarkozy az EU soros elnökeként már korábban javasolta, hogy 2009 közepe táján rendezzenek tanácskozást az európai biztonságról az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet keretében.) A francia elnök közölte Medvegyevvel közösen rendezett sajtóértekezletén, hogy az orosz államfő kedvező választ adott kérésére.

Medvegyev bejelentette a múlt héten, hogy Oroszország rakétákat telepít a Kalinyingrádi területre, a lengyel határ közelébe válaszul Washingtonnak arra a tervére, hogy amerikai ellenrakétákat (közkeletű nevükön “elfogórakétákat”) állomásoztat Lengyelországban, és nagy teljesítményű radarberendezést helyez el Csehországban globális rakétavédelmi rendszerének részeként.

Sarkozy jelezte Medvegyevnek a nizzai találkozón, mennyire aggasztja az EU-t ez az orosz bejelentés. A francia elnök ugyanakkor értésre adta, hogy véleménye szerint az amerikai rakétavédelmi rendszer európai elemeinek telepítése sem javítja a földrész biztonságát. “Az európai rakétavédelmi létesítmények csak bonyolultabbá tennék a helyzetet” – mondta. Medvegyev önmérsékletre, a földrész biztonságát érintő egyoldalú lépések mellőzésére szólított fel minden európai országot. “Mielőtt aláírnánk egy átfogó egyezményt az európai biztonságról, le kell mondanunk az egyoldalú lépésekről” – mondta Medvegyev a csúcstalálkozón. Hangsúlyozta: az orosz bejelentés csupán válasz volt arra, hogy “egyes európai országok másokkal való konzultálás nélkül” beleegyeztek az amerikai fegyverek területükre telepítésébe. Az orosz elnök nyilvánvalóan Lengyelországra és Csehországra célzott.

Sarkozy azt mondta a közös sajtóértekezleten, hogy Oroszország nagyrészt végrehajtotta a grúziai háborút lezáró megállapodásban ígért csapatkivonásait. Egyúttal azonban felszólította Moszkvát, hogy két vitatott enklávéból, Ahalgori és Perevi faluból is vonja ki katonáit, mert ezek a területek is Grúziához tartoztak az augusztusi konfliktus előtt. A Sarkozy által közvetített tűzszüneti megállapodás értelmében az orosz csapatoknak vissza kell vonulniuk a háború előtti pozícióikba.

Moszkva döntése Abházia és Dél-Oszétia függetlenségének elismeréséről végeleges és visszafordíthatatlan – mondta Medvegyev, hozzátéve, hogy Oroszország teljes körű államközi kapcsolatokat fog kiépíteni ezekkel a (Grúziától elszakadt) köztársaságokkal. Szavai szerint agresszió érte e köztársaságokat Grúzia részéről. “A tbiliszi rezsim egyoldalúan rombolta le azt a koordinátarendszert, amelyben békés úton próbálták meg rendezni Grúzia és a (tőle a kilencvenes évek elején de facto elszakadt) két terület, Dél-Oszétia és Abházia viszonyát. Medvegyev okfejtése szerint Oroszország csak reagált az egyoldalú grúz lépésre (Grúzia elleni augusztusi háborújával).

Az orosz államfő felvetette a nizzai csúcstalálkozón: Moszkva szükségesnek látja, hogy a hét végi washingtoni G20 találkozó után rendezzenek újabb csúcstalálkozókat a globális pénzügyi válság kezeléséről. Hangsúlyozta, hogy Oroszország kész szorosan együttműködni ebben a kérdésben az Európai Unióval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik