Nagyvilág

Der Standard: futballháború Közép-Európában?

Paul Lendvai az osztrák liberális lapban megjelent jegyzetében értelmetlennek minősíti a nacionalisták által kölcsönösen gerjesztett feszültséget az Európai Unióhoz csatlakozott Közép-Európában.

Az utóbbi napok eseményeire visszautalva a magyar származású, neves ausztriai publicista Ján Slotáról, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökéről megjegyezte, hogy uszító kijelentéseivel minden más politikusnál jobban mérgezte a légkört, egyúttal ösztönző erőt adott a magyar jobboldali szélsőségeseknek.

A másik oldalon viszont a jobboldali-radikális gárda, amelynek a felvonulásai és a trianoni békeszerződés revízióját követelő transzparensei felébresztik a szlovákokban a dél-szlovákiai területek esetleges újbóli elvesztése miatti „ősi félelmet”. Ami aztán arra sarkallja a baloldali-populista Fico kormányfőt és a jobboldali-konzervatív Gasparovic elnököt, hogy eltűrjék a nacionalista indulatokat.

A kommentátor teljességgel értelmetlennek minősíti a nacionalisták által kölcsönösen gerjesztett feszültséget egy „határok nélküli”, az Európai Unióhoz csatlakozott Közép-Európában. Nyíltan ki kell jelenteni, hogy a magyar szélsőségesek provokációi ellenére a két állam közötti viszony megromlásáért nem a budapesti kormányt terheli a felelősség – húzta alá Lendvai.

Az északi szomszédból érkező törzsvásárlóknak azt kellett tapasztalniuk az utóbbi napokban, hogy már nem látják őket olyan szívesen, mint azelőtt – írta a Kurier című független osztrák lap mosonmagyaróvári riportja. A tudósítás szerzője beszámolt a Jobbik által a határátkelőknél szervezett útlezárásról, és megemlítette azt is, hogy a magyar szélsőségesek a szlovák termékek bojkottjára szólítottak fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik