Nagyvilág

A szlovák és magyar kormánynak is jó így?

A Pravda című szlovák lap szerint „a magyar és a szlovák kormánynak egyaránt megfelel" a kétoldalú viszonyban kialakult kiélezett helyzet.

A szlovák kabinetnek „ellensége akadt, amelytől megvédheti Szlovákiát, Magyarországon pedig elfordulhat a közvélemény figyelme a gazdasági helyzetről” – olvasható a lap hétfői számában.

A Pravda hírmagyarázata szerint mindkét tábor saját problémáinak súlya alatt cselekszik: míg Magyarországon a gyenge kormány és a szélsőségesekkel szemben gyenge törvények jelentik a fő gondot, Szlovákiában a nemzeti párt kormányjelenléte a legfőbb probléma.

Zavaró szlovák nacionalizmus

A magyar politikusok szemét elsősorban a szlovák nacionalizmus bántja, (Robert) Fico (szlovák kormányfő) és kollégái pedig a magyarországi szélsőségekre mutogatnak, mintha Szlovákiában nem is létezne ilyesmi, vagy mintha nem lennének magyarellenes hangok a (szlovák) stadionokban és a (pozsonyi) koalíción belül is – írta a pozsonyi lap.

A SME szlovák napilap szerint “„az jó, ha a szlovák rendőrség elfogja és kidobja a magyar nácikat, és az is jó, ha a magyar fél elismeri, hogy itt szó sincs túlkapásról”. Már csak az hiányzik a nyugalomhoz, hogy a magyar fél elgondolkozzék, nem tudná-e valamilyen módon otthon tartani ezeket a csoportokat, s az is sokat segítene, ha a magyar bíróságok szigorúan megbüntetnék az utóbbi évek utcai erőszakcselekményeinek elkövetőit.

Különbség van náci és magyar között

A szlovák rendőrségnek és főleg a kormánypolitikusoknak pedig meg kellene mutatniuk: az zavarja őket az egyenruhás nácikban, hogy nácik, és nem az, hogy magyarok. Ezzel kapcsolatban ugyanis továbbra is jogosan lehetnek kétségeink – írta a hétfői számban a liberális lap hírmagyarázója.

A SME egy másik cikke szerint a Szlovák Köztársaság szempontjából nem egészen érthető, miért nincs a szomszédos ország (Magyarország) büntető törvénykönyvében olyan rendelkezés, amely lehetővé teszi a közhatalomnak, hogy fellépjen a szélsőségek ellen, a Magyar Köztársaság szempontjából pedig az nem érthető, hogy a szlovák kormánykoalícióban van egy olyan párt, amelynek elnöke „azzal gyanúsítható”, hogy gyalázta a magyar nemzetet.

A Hospodárske Noviny megszólaltatta hétfői számában a szlovák belügyminisztérium egy volt munkatársát, a szélsőségek elleni harc szakértőjét, Pacol Draxlert, aki úgy vélekedett, hogy a magyar és a szlovák rendőrségnek együtt kellene működnie a szélsőséges csoportok elleni fellépésben, és ezzel el kellene venni az egész konfliktus nemzetiségi jellegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik