Külföld

Húsz évre ítéltek egy mianmari bloggert

admin
admin

2008. 11. 11. 07:48

Húsz évi börtönre ítéltek Mianmarban egy ismert ellenzéki bloggert, akit januárban a katonai junta elleni nagy tüntetések után tartóztattak le - közölte kedden a miamnari ellenzék egyik szóvivője.

A 28 éves Naj Fon Lattot, aki kapcsolatban állt az Aung Szan Szu Kji vezette Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) nevű ellenzéki párttal, a tömörülés négy tagjával és egy költővel együtt ítélték súlyos börtönbüntetésre. Naj Fonn Latt blogjának fórumában elsősorban a mianmari élet mindennapjainak nehézségeiről, köztük az áramellátás akadozásáról és az árak emelkedéséről indított vitákat.

Szav Vai költő két évi börtönt kapott az állam lejáratása címén egy verséért, amelyben utalást tett a junta vezetőjére, Than Sve tábornokra. Arról nem érkezett jelentés, hogy a négy NLD-tagot milyen váddal ítélték el.

Mint a szóvivő elmondta, a mianmari igazságszolgáltatás igyekszik minél gyorsabban lefolytatni az ellenzéki aktivisták elleni büntetőeljárásokat és az ügyvédeknek nem hagynak elég időt a védelem előkészítésére.

A Burma Media Association (BMA) mianmari sajtószervezet és a Riporterek Határok Nélkül (RSF) párizsi központú sajtójogvédő szervezet egyaránt elítélte Naj Fon Lat bebörtönzését, és szolidaritásra szólította fel a világ bloggereit. Ugyancsak elítélték Szav Vai bebörtönzését és az írótársadalomhoz fordultak, hogy mentsék meg társukat.

Az Amnesty International szerint Mianmarban több mint 2000 embert tartanak börtönben politikai meggyőződéséért.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.