Nagyvilág

Egyre többet bizniszel Oroszország és az EU

Az elmúlt években, valamint idén is intenzíven bővültek az EU-orosz gazdasági kapcsolatok - derül ki az unió statisztikai adataiból.

Az EU-országok külügyminiszterei hétfőn – Litvánia kivételével – egyetértésre jutottak abban, hogy újra kell kezdeni az EU-orosz partnerségi egyezmény kidolgozását célzó tárgyalásokat.

Pénteken EU-orosz csúcstalálkozót tartanak Nizzában. Mint az Eurostat, az unió statisztikai hivatala közzétette, az EU-orosz kapcsolatok gazdasági szála lényegében folyamatosan erősödött az elmúlt időben, majdhogynem függetlenül a politikai klíma alakulásától.

Háromszor annyi kereskedelem

Az anyagi javak kereskedelme 2000 és 2007 között csaknem megháromszorozódott. A gyors növekedés ez év első felében is folytatódott: az EU Oroszországba irányuló exportja a 2007 első felében mért 40 milliárd euróról 2008 első felében 50 milliárdra nőtt, az import pedig 69 milliárdról 88 milliárdra.

Oroszország részesedési aránya az EU exportpiacán belül 2000 és 2007 között csaknem megkétszereződött, majd – 2008 első felében tovább emelkedve – csaknem elérte a 8 százalékot.

Ugyanakkor az uniós import 11 százaléka származik Oroszországból. Az Egyesült Államok és Kína után Oroszország az EU harmadik legfontosabb külkereskedelmi partnere.

A németek és olaszok a fő partnerek

Az uniós tagállamok közül Németország, Hollandia és Olaszország az oroszok legnagyobb kereskedelmi partnere. (Az uniós export tekintetében német-olasz-finn, az import tekintetében német-holland-olasz trió vezeti a mezőnyt.) Az oroszokkal való kereskedelemben a materiális javak tekintetében a 27 uniós tagállam közül csak Dániának, Írországnak, Luxemburgnak, Máltának, Ausztriának és Szlovéniának pozitív a mérlege.

A szolgáltatásokat illetően 2006-os statisztikai adatok állnak rendelkezésre, eszerint az EU 3 milliárd eurós aktívumot mutathat fel a nyújtott szolgáltatások értékének összevetésekor. Az EU-országok közül a legnagyobb szolgáltatásexportőr orosz relációban Nagy-Britannia, majd Hollandia és Finnország.

Az orosz szolgáltatások importját illetően a sorrend: Franciaország, Nagy-Britannia, Finnország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik