Nagyvilág

Uránnyomokat találtak Szíriában

Külföldi ellenőrök uránnyomokat találtak Szíriában annak az épületnek a maradványainál, amelyet tavaly bombázott le az izraeli légierő - közölték hétfőn Bécsben diplomaták.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakembereinek jelentését a hatóság főigazgatója hamarosan átadja a kormányzótanácsnak, amely november 28-án ül össze.

Izrael annak idején azzal indokolta a légicsapást, hogy Szíria titokban hasadóanyagot gyárt. Damaszkusz mindvégig cáfolta ezt, most azonban – történetében először – a NAÜ előtt kell felelnie illegális nukleáris tevékenység gyanúja miatt.

“Az ügynökség úgy gondolja, elég információval rendelkezik ahhoz, hogy közvetlenül Észak-Korea és Irán után Szíria ügyét is napirendre tűzze” – fogalmazott egy magas rangú diplomata. Más diplomaták elmondták, az uránnyomokból még nem következik automatikusan az, hogy Szíria dúsított uránt tárolt al-Kibarban, a lebombázott sivatagi létesítményben, viszont mindenképpen kérdéseket vet föl, amelyekre választ várnak Damaszkusztól.

A 2007 szeptemberében végrehajtott izraeli bombázás után az Egyesült Államok olyan titkosszolgálati értesüléseket osztott meg a NAÜ-vel, amelyek szerint Szíriát – miután hathatós segítséget kapott Észak-Koreától – nem sok választotta el attól, hogy befejezze egy plutóniumtermelő üzem építését. A plutónium az atomfegyvergyártás egyik lehetséges alapanyaga; atombomba töltete lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik