Nagyvilág

Kubis patnert és kiutat keresne

Kiutat keresne a szlovák-magyar konfliktusból Jan Kubis szlovák külügyminiszter, bár ehhez először Budapesten szeretne partnert találni. A szlovák külügyek irányítója szerint a konfliktus gyökere Trianon.

A szlovák külügyminiszter szerint “itt az ideje, hogy Budapesttel elkezdjük keresni kiutat”, ahhoz azonban, hogy az ilyen irányú „kérdésekről tárgyaljuk, partnerre is szükségünk van” – idézte Ján Kubis szavait a TA3 szlovák hírtelevízió vasárnap esti politika vitafórumát szemléző TASR szlovák hírügynökség.

Kubis abban látja a szlovák-magyar viszony alapvető problémáját, hogy Magyarországon sok az olyan ember, akik máig nem tudtak megbékélni a trianoni döntéssel és a történelmi Magyarország megszűnésével. A külügyminiszter kevesellte azt, ahogy a magyar fél eddig elítélte az eseményeket.

Kubis szerint a feszültséget azzal lehetne mérsékelni, ha a szlovák parlament minden pártja közös nyilatkozatban ítélné el a magyar szélsőségesek provokációit, de hogy ennek foganatja is legyen, ahhoz a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatása is szükséges. Kubis szerint azonban az MKP „egy húron pendül” ezekkel az erőkkel, és nincs tisztában a helyzet komolyságával. Márpedig, ha az MKP folytatja ezt a politikát, azzal a szlovák diplomácia valamennyi megbékélést célzó aktivitását torpedózza meg – mondta a szlovák külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik