Nagyvilág

Fico szlovák oldalon eltakarította volna az útlezárást

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn azt hangsúlyozta, hogy ha magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, akkor "a szlovák hatóságok közbelépnének és eltávolítanák őket".

“A szélsőségek és radikálisok megközelítésében talán épp ez a különbség Szlovákia és Magyarország között” – idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség azzal kapcsolatosan hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda több magyar-szlovák határátkelőn félpályás útlezárásokat szervezett. Szlovákiai sajtójelentések szerint egy-egy átkelő magyar oldalán tíz-húsz gépkocsi lassítja közlekedést, de incidens kora délutánig nem történt.

Kevesebben jöttek el

Pozsonyi jelentések szerint hétfőn délelőtt a szlovák-magyar határátkelők magyarországi oldalán mindössze néhány magyar rendszámú személygépkocsi vett részt a Jobbik Magyarországért Politikai Mozgalom szervezte félpályás útlezárásban.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A félpályás útlezárás egyik – magát nem megnevező – szervezője a hírügynökségnek azt mondta, hogy a Rajka-Oroszvár (Rusovce) közti határátkelőre mintegy 50-60 gépkocsit várnak, de ezek is csak a délutáni órákban sorakoznak majd fel az út magyarországi szakaszán. A SITA szerint még a reggel 9 órára meghirdetett kezdést megelőzően Pozsony irányából áthaladt a határon egy szlovák rendszámú gépkocsi, amelyre a történelmi Magyarország (Uhorsko) lobogója volt kitűzve.

A rajkai határátkelő szlovák térfelén egy parlamenten kívüli szlovák párt, a Szabad Fórum (SF) aktivistái Szlovákiát népszerűsítő kiadványokkal fogadják a Magyarország felől békés szándékkal érkező autósokat. A párt alelnöke, Ludmila Farkasovská a SITA-nak azt mondta: ezzel azt akarják megmutatni, hogy Szlovákia civilizált ország, de sajnos, sem az egyik, sem a másik ország kormányában nincsenek olyan, tárgyalásra kész politikusok, akik megfelelő politikai párbeszéddel jeleznék a polgáraiknak, hogy a szenvedélyeket képesek tárgyalások útján csillapítani.

A magyar kormány ellen is tiltakoznak

A rajkai átkelőhöz a Robert Fico vezette SMER-SD európai parlamenti képviselője, Monika Benová Flasíková is kilátogatott. A SITA-nak nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy alig két évtizeddel a vasfüggöny összeomlása után határblokáddal kell szembenézni. “Az egymással baráti viszonyban álló nemzeteket tömörítő Európai Unióban ez elfogadhatatlan”. Szavai szerint a szlovákok döntő többsége rendes ember, akik a barátságos szlovák-magyar viszonyt pártolják.

Benová beszélt a rajkai akció szervezőjével, Kopetti Tamással is, akinek azt ajánlotta, hogy akár egy személyes találkozó során, akár telefonon szívesen beszélget vele. A Jobbik aktivistája kijelentette: nem csak a szlovák rendőrség dunaszerdahelyi fellépése ellen, hanem a magyar kormány, és annak politikája ellen is szól a tiltakozásuk – írta a SITA.

Kopetti szerint ők nem a két nemzetet akarják egymásnak ugrasztani, de úgy látják, hogy politikai szinten az ügyet “nem jól kezelik”. Ismét bírálta a szlovák rendőrség dunaszerdahelyi fellépését. Mint mondta, ötven sebesült a bizonyíték arra, hogy túlzásba vitték. “Magyarokat vertek, ezért tehát minket is érint” – idézte szavait a hírügynökség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik