Külföld

Fico szlovák oldalon eltakarította volna az útlezárást

admin
admin

2008. 11. 10. 16:39

Robert Fico szlovák kormányfő hétfőn azt hangsúlyozta, hogy ha magyar-szlovák határátkelők forgalmát a magyar oldalon akadályozó szélsőségesek akciója Szlovákiában lenne, akkor "a szlovák hatóságok közbelépnének és eltávolítanák őket".

“A szélsőségek és radikálisok megközelítésében talán épp ez a különbség Szlovákia és Magyarország között” – idézte Fico szavait a TASR szlovák hírügynökség azzal kapcsolatosan hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Magyar Gárda több magyar-szlovák határátkelőn félpályás útlezárásokat szervezett. Szlovákiai sajtójelentések szerint egy-egy átkelő magyar oldalán tíz-húsz gépkocsi lassítja közlekedést, de incidens kora délutánig nem történt.

Kevesebben jöttek el

Pozsonyi jelentések szerint hétfőn délelőtt a szlovák-magyar határátkelők magyarországi oldalán mindössze néhány magyar rendszámú személygépkocsi vett részt a Jobbik Magyarországért Politikai Mozgalom szervezte félpályás útlezárásban.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

A félpályás útlezárás egyik – magát nem megnevező – szervezője a hírügynökségnek azt mondta, hogy a Rajka-Oroszvár (Rusovce) közti határátkelőre mintegy 50-60 gépkocsit várnak, de ezek is csak a délutáni órákban sorakoznak majd fel az út magyarországi szakaszán. A SITA szerint még a reggel 9 órára meghirdetett kezdést megelőzően Pozsony irányából áthaladt a határon egy szlovák rendszámú gépkocsi, amelyre a történelmi Magyarország (Uhorsko) lobogója volt kitűzve.

A rajkai határátkelő szlovák térfelén egy parlamenten kívüli szlovák párt, a Szabad Fórum (SF) aktivistái Szlovákiát népszerűsítő kiadványokkal fogadják a Magyarország felől békés szándékkal érkező autósokat. A párt alelnöke, Ludmila Farkasovská a SITA-nak azt mondta: ezzel azt akarják megmutatni, hogy Szlovákia civilizált ország, de sajnos, sem az egyik, sem a másik ország kormányában nincsenek olyan, tárgyalásra kész politikusok, akik megfelelő politikai párbeszéddel jeleznék a polgáraiknak, hogy a szenvedélyeket képesek tárgyalások útján csillapítani.

A magyar kormány ellen is tiltakoznak

A rajkai átkelőhöz a Robert Fico vezette SMER-SD európai parlamenti képviselője, Monika Benová Flasíková is kilátogatott. A SITA-nak nyilatkozva sajnálatosnak nevezte, hogy alig két évtizeddel a vasfüggöny összeomlása után határblokáddal kell szembenézni. “Az egymással baráti viszonyban álló nemzeteket tömörítő Európai Unióban ez elfogadhatatlan”. Szavai szerint a szlovákok döntő többsége rendes ember, akik a barátságos szlovák-magyar viszonyt pártolják.

Benová beszélt a rajkai akció szervezőjével, Kopetti Tamással is, akinek azt ajánlotta, hogy akár egy személyes találkozó során, akár telefonon szívesen beszélget vele. A Jobbik aktivistája kijelentette: nem csak a szlovák rendőrség dunaszerdahelyi fellépése ellen, hanem a magyar kormány, és annak politikája ellen is szól a tiltakozásuk – írta a SITA.

Kopetti szerint ők nem a két nemzetet akarják egymásnak ugrasztani, de úgy látják, hogy politikai szinten az ügyet “nem jól kezelik”. Ismét bírálta a szlovák rendőrség dunaszerdahelyi fellépését. Mint mondta, ötven sebesült a bizonyíték arra, hogy túlzásba vitték. “Magyarokat vertek, ezért tehát minket is érint” – idézte szavait a hírügynökség.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.