Nagyvilág

Slota az uniótól kér védelmet

Szlovákia Biztonsági Tanácsa összehívását kezdeményezi és az Európai Unió intézményeinek Magyarországgal szembeni lépéseit szorgalmazza Jan Slota Szlovákia megvédése érdekében.

A szlovák kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásairól elhíresült elnöke azt várja országa Biztonsági Tanácsától, hogy vizsgálja meg Szlovákia biztonsági helyzetét és tegye meg a polgárainak biztonságát és az ország területi egységének megvédését szolgáló intézkedésekkel kapcsolatos javaslatait.

Erdélyt és a Vajdaságot is “félti”

Ezzel együtt „felszólítom az Európai Unió intézményeit, hogy szegüljenek végre szembe a magyarországi helyzettel”, és hozzák Budapest értésére, hogy megengedhetetlen „a fasizmus népszerűsítésének propagandája”.

Ján Slota meggyőződése szerint az előállt helyzet csillapítása érdekében Robert Fico szlovák és Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő találkozóját késlekedés nélkül meg kell tartani. Slota szerint – miután szombaton a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagja „náci egyenruhának” minősülő öltözékben a szlovákiai Királyhelmecre merészkedett – érdemes lenne mérlegelni, vajon nem fenyegeti-e hasonló helyzet Erdélyt és a Vajdaságot is. S ha igen, „nem kellene-e Szlovákiának a hasonló szélsőséges veszélynek kitett, Magyarországgal szomszédos többi országgal is összehangolnia a lépéseit?”

Gyurcsány “hülyeségeket beszél”

Vasárnap az SNS a fentiekkel azonos, de több részletet tartalmazó nyilatkozatot is közétett, melyben megállapítja, hogy „a helyzet nagyon súlyos”. A magyar kormány és a magyar diplomácia a szlovák kormány tagjainak hetek óta hallható kifogásai ellenére „máig nem volt képes rendet tenni”, hanem „ellenkezőleg: azt a benyomást igyekszik kelteni a külföldi országok felé, hogy a szlovák-magyar kapcsolatok megromlását elsődlegesen Szlovákia idézi elő”. Jóllehet, Slotáék szerint ma már senki sem kérdőjelezi meg, hogy mi is a valóság.

Hasonló véleményt mondott a szlovák közszolgálati televízióban a Slota vezette SNS, egyszersmind a szlovák parlament alelnöke, Anna Belousovová, aki egyebek között kijelentette: „Már elnézést kérek, de a magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc hülyeségeket beszél”. A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) betiltása érdekében Belousovová szerint Szlovákia egymaga keveset tehet, ezért a törekvésbe a további érintett országot is be kell vonni, és a KMKF ügyét az Európai Unió elé is le kell tenni, mondván, hogy: „Nesze, csinálj ezekkel valamint!”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik