Nagyvilág

Elengedték a Nemzeti Őrsereg 28 tagját

Vasárnapra virradóra elengedte a szlovák rendőrség a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg 28 tagját, akiket tiltott önkényuralmi jelképek viselése és az emberi szabadságjogok elleni propaganda gyanújával szombaton állítottak elő Királyhelmecen.

Szerencsés János kassai magyar főkonzul elmondta: a kassai megyei rendőrfőkapitánytól vasárnap délelőtt kapott hivatalos tájékoztatást, miszerint mind a 28 előállított magyar állampolgárt kihallgatták és bűnvádi eljárást indítottak ellenük. A gyanúsítottak nem tanúsítottak ellenállást, együttműködőek voltak, ezért kényszerítő eszközöket sem alkalmaztak ellenük, s úgy tudni, hogy vasárnapra virradóan mindnyájan visszatértek Magyarországra. A szlovák bíróság hat hónaptól négy évig terjedő szabadságvesztésre ítélheti őket.

(MTI)

(MTI)

A negyvenegy Magyarországról Királyhelmecre érkezett személy közül 28-an viseltek egyenruhát. Mindnyájan a Felvidék 1938-as visszacsatolásának évfordulóján akartak a határhoz közeli kisvárosban megkoszorúzni két világháborús emlékművet, de mert a szándékukról előre nem tettek bejelentést, közülük a szlovák rendőrség a 28 egyenruhát viselő személyt előállította. Mivel a szlovák törvények a háromnál több személyből álló csoportos közterületi fellépést bejelentéshez kötik, a koszorú elhelyezését csak két személynek engedték meg.

Az egyenruhások megjelenése a legfelsőbb szlovák politikai vezetők felháborodását váltotta ki. Robert Fico kormányfő a belügyminisztere és a külügyminisztere társaságában szombaton este rendkívüli sajtótájékoztatón emelte fel a szavát az ellen, hogy a független Szlovákia területén „egyenruhás magyar nácik” népszerűsítsék az eszméiket. Robert Kalinák belügyminiszter szerint a 28 személy „a Szálasi-féle náci egyenruha másolatát” öltötte magára. Ján Kubis külügyminiszter közölte az újságírókkal, hogy a királyhelmeci eseményt követően telefonon beszélt Göncz Kinga magyar külügyminiszterrel, akinek értésére adta a hasonló fellépéseket elutasító szlovák álláspontot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik